Han fångade den största gäddan i Sverige – någonsin

Fredrik Johansson med jättegäddan.
Fredrik Johansson med jättegäddan.

Grattis ... Fredrik Johansson, 36, som den 1 april drog upp en 21,07 kilo tung gädda – den största spöfångade gäddan i Sverige genom tiderna.

Hur ska du firra det här?

– Ja, jag sitter faktiskt och dricker lite bubbel just nu. Jag har varit jätteivrig att få prata om det här, men rekordet har inte blivit godkänt förrän nu. Nu kan jag äntligen berätta om det.

Vad var det för genidrag som låg bakom rekordfångsten?

– Jag tror inte att det var något genidrag. Jag och min kompis Jimmie Johansson har fiskat i ganska många år och har en hyfsad bild av hur fisket funkar. Vi trollingfiskar, vilket innebär att man kastar ut bakom båten och sedan kör.

Bena ut det här för mig – hur stor var gäddan?

– Den var 21,07 kilo tung, 128 centimeter lång och hade en omkrets på 71 centimeter.

Gälar, vilken fångst.

– Haha, ja. Har du ett måttband kan du mäta upp 71 centimeter. Det är ganska stort. Det går inte att beskriva hur det känns att få en sådan fisk. Det är inte en gädda – det är en säl. Det är bara blackout, man förstår inte vad man har ställt till med.

Har du en fjälla som du ska bjuda på middag nu?

– Ja, men vi ska inte äta den. Fisken är återutsatt och simmar omkring i Vättern just nu. Vi släpper tillbaka all fisk vi får.

Fångade du den i sjö queneller hav?

– Det var i sjö, i Vättern.

Hur var vädret? Spöregn? Kastvindar?

– Nej, det var lätt bris och sol. Det var jättehärligt.

Om det görs en film om det här – ska du själv sköta castingen?

– Nej, vi har faktiskt gjort en liten film som man kan se på Sportfiskarnas hemsida. Det var en kul grej, och det känns jättebra att kunna dela med sig av en sådan upplevelse.

Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Bra fråga. Det vore väl kul att kunna få sitta på det här rekordet ett tag. Det gamla hölls i 17 år, men det kan lika gärna bli så att det här håller i 17 dagar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN