Mätning: Väljarna bryr sig inte om sexanklagelserna

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Racet om Vita huset fortfarande jämnt

Foto: AP

NEW YORK. En stor majoritet av de amerikanska väljarna tror att Donald Trump begått de sexövergrepp som han anklagas för.

Men de verkar inte bry sig om det.

En undersökning från Washington Post och ABC News visar att vittnesmålen har haft minimal påverkan på stödet för Trump.

Mätningen genomfördes samtidigt som en rad kvinnor trädde fram och berättade att de blivit antastade av den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

I undersökningen har Hillary Clinton ett övertag på fyra procentenheter: Ställningen är 47/43 i väljarstöd till Demokraternas favör.

Det tyder på att racet mot Vita huset fortfarande är mycket jämnt. Inte minst med tanke på att felmarginalen i mätningen är just fyra procentenheter.

Påverkar inte

Washington Post och NBC News har också frågat väljarna om vad de anser om anklagelserna som riktas mot Donald Trump. Sju av tio uppger att de tror att fastighetsmogulen faktiskt har antastat kvinnor. De dömer också ut Trumps ursäkt av skandalvideon från 2005 som oärlig.

Men detta verkar inte påverka människors inställning till affärsmannen i någon större utsträckning. I den förra mätningen, som gjordes i slutet av september, ledde Hillary Clinton med 46 procent av väljarstödet mot 44 för Donald Trump. Skillnaden efter den mycket turbulenta perioden är alltså försumbar.

På frågan om videon påverkar vilken kandidat de kommer att rösta svarar en stor del av dem som ingår i undersökningen nej. Bland republikanska väljare säger hela 84 procent att filmen inte har någon inverkan på deras beslut.

Stark motvilja mot rivalen

Mätningen visar också att entusiasmen för både Hillary Clinton och Donald Trump fortsatt är ovanligt låg. 83 procent av de demokratiska väljarna säger sig vara begeistrade över Clinton. Motsvarande siffra för republikanerna gentemot Trump är 79 procent.

För fyra år sedan var entusiasm-siffrorna för både Barack Obama och rivalen Mitt Romney över 90 procent.

Något som sticker ut som extremt högt i undersökningen är väljarnas motvilja mot den andra sidan. Runt 90 procent av både demokrater och republikaner säger sig ha en starkt negativ syn på den motståndarnas presidentkandidat.

Har försprång

På söndagsmorgonen släpptes ytterligare en mätning. Denna, som publiceras av NBC News och Wall Street Journal, visar att Hillary Clinton får stöd av 48 procent av väljarna. Motsvarande siffra för Donald Trump är 37 procent. I den undersökningen är Clintons försprång elva procentenheter.

Siffrorna varierar alltså, så även om Clinton har ett övertag är loppet långtifrån avgjort.

”Förloraren” kan bli president ändå – vi förklarar USA:s valsystem

Publicerad: