SD-topp gick på nazistkonsert 2005

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Nyligen publicerade sajten ”Inte rasist men...” en film där SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt skrattar medan han skämtar om nazister som sparkar på judar.

Nu kommer nya uppgifter kring SD-toppen.

Det är tidningen Expo som idag kan avslöja att Sjöstedt 2005 gick på en nazistspelning.

Förra veckan kunde sajten ”Inte rasist men...” publicera en film där Oscar Sjöstedt skrattade medan han berättade hur några nazister han kände hade sparkat på döda får och låtsats att de varit judar.

I dag avslöjade den antirasistiska tidningen Expo nya uppgifter kring riksdagsmannen.

Brevbomb till justitieministern

Under 2005, när Oscar Sjöstedt var ordförande för partiets ungdomsförbund SDU i Stockholm, deltog han på en konsert som anordnades av organisationen ”Gula korset” som var en stödorganisation för fängslade nazister.

Enligt tidningen stöttade ”Gula korset” den nazist som skickade en brevbomb till den dåvarande justitieministern Laila Freivalds.

Expo rapporterar att konserterna som anordnades av Gula korset omgärdades av stort hemlighetsmakeri och sammankomsterna var endast öppna för personer inom den svenska vit makt-miljön.

Åkesson: ”Lögner och förtal”

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson formulerade ett svar på anklagelserna om konserten i en skrivelse som Expo har tagit del av. I det interna dokumentet medger han att han varit på en nazistisk fest, men skriver att han inte riktigt hade förstått vad sammankomsten handlade om:

"Sanningen är att jag efter en någorlunda blöt kväll blev meddragen av en bekant till en fest utan större vetskap om vare sig arrangör eller syfte. Väl på plats uppfattade undertecknad dock det subkulturella inslaget som alltför påtagligt och valde naturligtvis att lämna tillställningen relativt omgående", skriver han i dokumentet.

Oscar Sjöstedt har, enligt Expo, fått stöd av partiledaren Jimmie Åkesson som i ett brev till partimedlemmar inför riksårsmötet kallade anklagelserna för "lögner och förtal".

”Kompetent ekonomiskpolitisk talesperson”

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson har talat med Oscar Sjöstedt om såväl filmen som publicerats av ”Inte rasist men...” som uppgifterna om nazistkonserten.

– Oscars egen redogörelse är att han var ganska kraftigt förfriskad och fått tillfälligt sällskap av en tjej som han var intresserad av. Hon bjöd med honom på en efterfest och han följde med henne dit. När han upptäckte vad det var för sammanhang, när han förstod det, så lämnade han lokalen, säger Karlsson till Aftonbladet.

Det är vad han berättat för dig?

– Ja

Är det inte besvärligt att en ledande företrädare figurerar i två sådana här sammanhang?

– Man får bedöma det här var sak för sig, och så får man ställa det mot andra saker man vet om Oscar. Han har varit väldigt tydlig med att han är en svuren motståndare mot nazism och extremism på olika sätt. Han har också tagit aktiv del i processer för att hålla partiet rent från personer som har ideologiska avvikelser åt det hållet, och varit väldigt trovärdig i det avseendet.

Jag tolkar det som att du har förtroende för Oscar Sjöstedt.

– Ja, det har jag. Oscar är en oerhört kompetent ekonomiskpolitisk talesperson.

Publicerad: