Tandvård

”Bästa munsköljen” minskar skydd mot hål

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Listerines munskölj beskrivs av tillverkaren som ”den mest avancerade och kompletta”.

I själva verket innehåller den för lite fluor och kan försämra skyddet mot hål i tänderna – om man följer produktens anvisningar.

– Ska man motverka karies rekommenderar vi aldrig något som är under 0,05 procent, och nästan alltid med 0,2 procent natriumfluorid, säger chefstandläkare Pia Gabre till SVT Plus.

Listerine är ett av de stora munsköljsmärkena och man har flera olika varianter som ska fungera på olika sätt. Tandläkarförbundets logotyp prydde produkterna fram till 2008, då tillverkaren tvingades ta bort den eftersom munsköljen inte innehöll tillräckligt med fluor.

Anvisningarna för de olika sköljen anger dessutom att man ska använda dem efter tandborstning, men gör man det sköljer man bort det fluor som finns kvar i munnen efter tandborstningen – förutsatt att man använt en fluortandkräm.

Av samma anledning ska man inte skölja munnen med vatten efter borstning med fluor-tandkräm.

”Rekommenderar aldrig”

Listerine-sköljen Total Care beskrivs som ”den mest avancerade och kompletta”, men trots det innehåller den bara 0,02 procent natriumfluorid (fluor, red.anm.).

– Ska man motverka karies rekommenderar vi aldrig något som är under 0,05 procent, och nästan alltid med 0,2 procent natriumfluorid, säger chefstandläkare Pia Gabre som är professor i cariologi (läran om karies) vid Göteborgs universitet, till programmet Plus.

”Bör inte överdosera”

Som mest får ett munsköljspreparat eller en tandkräm innehålla 0,3 procent natriumfluorid. Munskölj som är ett komplement till tandkräm rekommenderas av Socialstyrelsen innehålla mellan 0,05 och 0,2 procent.  

– Man behöver komma upp i en viss mängd fluorid för att det ska fungera, samtidigt som man inte bör överdosera eftersom det då kan ha skadlig effekt på tänderna, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket, till Plus.

Total Care-munsköljen innehåller alltså för lite fluor för att fungera.

Vill inte svara

Till SVT Plus skriver tillverkaren McNeil att daglig fluorsköljning med deras produkter stärker emaljen och förebygger karies och att det är bättre att skölja med Listerine än med vatten.

Efter att ha sökt ett flertal personer hos tillverkar McNeil så hör moderföretaget Johnson & Johnson av sig.

”Listerine är en av världens mest testade munskölj, med över 50 kliniska studier som har utrett produktens säkerhet och effektivitet”, skriver företaget i ett uttalande.

Angående att Listerine med sin låga fluorhalt skulle skölja bort den högre fluorhalten från en tandkräm skriver man:

”Klininska tester har gång på gång demonstrerat att efter borstning med fluortandkräm så hjälper man med ett fluormunskölj att bibehålla fluornivån i saliven bättre än med munskölj eller vatten utan fluor. Fluormunskölj ger också extra skydd för tandytor.”

Plus sänds i kväll klockan 21.00 på SVT1.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tandvård

Konsumentupplysning

Läkemedelsverket

Socialstyrelsen