Is-ledaren ”Omar tjetjenen” uppges vara kliniskt död

Foto: IS-ledaren Abu Omar al-Shishani, översatt ”Omar Tjetjenen”.
NYHETER

Omar al-Shishani, eller ”Omar tjetjenen” som den rödskäggige IS-ledaren också kallas, attackerades i ett amerikanskt flyganfall i början av mars.

Först uppgavs att han ”troligtvis dödats”. Men enligt Rami Abdel Rahman vid syriska människorättsobservatoriet (SOHR) är han tekniskt sett fortfarande vid liv.

– Han har varit kliniskt död i flera dagar, säger Rami Abdel Rahman enligt brittiska The Guardian.

Amerikansk militär ska den 4 mars ha genomfört ett flyganfall riktat mot en plats i närheten av den staden al-Shaddad i norra Syrien. Enligt den amerikanska tv-kanalen CNN var målet en av terrorgruppens IS viktigaste ledare: Omar al-Shishani.

Till en början uppgav tjänstemän och talespersoner från den amerikanska militären att han ”troligtvis dödats” i attacken. Någon dag senare kom dock uppgifter från det syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som gjorde gällande att Abu Omar al-Shishani i själva verket överlevt, men skadats svårt i samband med flyganfallet.

Uppgifter: ”Kan inte andas själv”

Enligt vad Rami Abdel Rahman, chefen för SOHR, uppgav för nyhetsbyrån Reuters ska han han ha flyttats till IS självutropade huvudstad al-Raqqa för vård för sina skador.

På söndagen uppgav Rahmnan återigen att Omar al-Shishani är vid liv, om än knappt, enligt The Guardian.

– Shishani kan inte andas på egen hand utan gör det med hjälp av maskiner. Han har varit kliniskt död i flera dagar, säger Rami Abdel Rahman enligt tidningen.
”Omar tjetjenen” kommer från början från Georgien. Han har länge haft en framträdande roll som befälhavare inom IS och tidigare betecknats som terrorgruppens ”motsvarighet till försvarsminister”. Sedan tidigare har han ett pris på sitt huvud. Enligt amerikanska tv-kanalen CNN rör det sig om fem miljoner dollar.

ARTIKELN HANDLAR OM

IS/Daesh