Hovexperterna: Det ska bebisen heta

avIsabel Norman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har blivit föräldrar till en liten pojke.

Men vad ska barnet heta?

– Vi kommer inte bli överraskade, säger Johanna Lejon på Svensk damtidning.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har blivit föräldrar till sitt första barn.

Snart kommer kungen att tillkännage barnets namn vid en konselj, men några av Sveriges främsta experter på kungligheter har sina gissningar redan nu.

”Tilltalsnamnet är svårare”

Foto: PETER KNUTSON
Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovexpert.

Jenny Alexandersson, hovexpert Aftonbladet.

– Bertil vore fint som andranamn, efter Carl Philips gudfar prins Bertil. De stod varandra nära och Carl Philip och Sofia ska ju bo i prins Bertil och Lilians Villa Solbacken. Tilltalsnamnet är svårare att gissa, men varför inte något av de kungliga namnen Wilhelm eller Carl Johan.

Är det viktigt att namnet har kunglig anknytning?

– Både ja och nej. På ett sätt är det trevligt att återanvända kungliga namn, det har man gjort i hundratals år och det är en fin tradition. Men samtidigt måste föräldrarna få välja vilket namn de vill till sina barn och det kan vara trevligt med lite nya namn i släktträdet.

”Måste vårda arvet”

Herman Lindqvist.

Herman Lindqvist, journalist och författare.

– Jag gissar på Erik Johan Gustaf Magnus. Det är släktnamn från både Carl Philips och Sofias sidor samt är kungliga namn. Bertil, efter prins Bertil är också ett möjligt tredjenamn.

Är det viktigt att namnet har en kunglig anknytning?

– Det är den kungliga anknytningen som skiljer de här barnen från alla andra barn i Sverige, på något sätt måste de vårda arvet.

Så namnvalet kommer inte överraska?

– Carl Philip och Sofia kan vara friare än kronprinsessan Victoria och prins Daniel eftersom att deras barn är så långt från tronen men jag tror ändå att de är bundna till traditioner och att de inte kan flippa ur helt.

”Det kanske jag får äta upp”

Johanna Lejon.

Johanna Lejon, reporter Svensk Damtidning.

– Carl Philip och prins Bertil stod varandra väldigt nära och därför tror vi att de väljer Bertil som tilltalsnamn, han testamenterade sitt hus till Carl Philip. När det gäller andranamn tror vi på Erik efter Sofias pappa, Erik Hellqvist, men som också är ett kungligt namn.

Hur viktigt är det med en kunglig anknytning till namnen?

–Både och. Jag tror att Carl Philip och Sofia tycker att det är viktigt samtidigt som de har valt att köra sin egen linje, med mycket personlig prägel både när det gäller förlovning och bröllop.

Kommer namnvalet överraska?

– Nej, jag tror inte att vi blir överraskade men det kanske jag får äta upp sen.

”Vore en fin gest av kungen”

Foto: Claudio Bresciani / TT
Roger Lundgren.

Roger Lundgren, chefredaktör Kungliga magasinet.

– Prins Bertil var gudfar till Carl Philip som heter Carl Philip Edmund Bertil. Kungens pappa, Gustaf Adolf kallades för Edmund inom familjen så jag gissar på Bertil som tilltalsnamn följt av Edmund och Gustaf.

– Jag vet att Carl Philip betydde väldigt mycket för prins Bertil och prinsessan Lilian. Det vore en väldigt fin gest av kungen att ge Halland som hertigdöme till barnet eftersom att det var Halland som prins Bertil och prinsesan Lilian var hertigpar för.

Är det viktigt att namnet har en kunglig anknytning?

– De här barnen kommer knappast att bestiga svenska tronen men traditioner är viktiga i den här familjen, så har det alltid varit. Svaret får bli både jag och nej.

Publicerad: