Rekordmånga viltolyckor i hela landet

1 av 4 | Foto: Viltolycka med en älg på RV53 mellan Nyköping och Oxelösund. En person fick föras till sjukhus och älgen fraktades bort på flak.
NYHETER

Viltolyckorna är rekordmånga.

I slutet av november rapporterades 48 700, vilket är 300 fler än under hela förra året, enligt Ekot.

– Det här dygnet har det varit 40 stycken, säger polisens vakthavande befäl i Östergötland Jan Fryksén till Aftonbladet.

Trafikolycka, vilt, Sundsvall, Skellefteå, Norsjö. Det är bara ett axplock av notiser som Börje Öhman, presstalesperson i region Nord lagt ut på polisens hemsida under fredagen.

– Det är otroligt många. Bara under det här dygnet är vi uppe i 16. Jag har ingen bra förklaring till ökningen, säger han till Aftonbladet vid 17-tiden på fredagskvällen.

Visserligen ingår flera stora län i hans distrikt; Jämtland, Norrbotten, Härjedalen, Västerbotten och Västernorrland.

Men även resten av landet drabbas visar ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitetet, SLU, som Ekot har berättat om.

Östergötland och Jönköpings län har haft många viltolyckor under fredagen. Vid klockan 21.20 säger Jan Fryksén, polisens vakthavande befäl i Norrköping, att polisen har hand om fyra pågående viltolyckor.

– Det händer ju hela tiden, just nu ligger det fyra stycken men det här dygnet har det varit 40 stycken för Östergötland och Jönköpings län. Det är normalt för årstiden, säger Jan Fryksén.

Miljardkostnader för samhället

För första gången kommer antalet viltolyckor att passera 50 000 innan årets slut. Det innebär drygt 137 viltolyckor per dag, enligt Ekot.

I SLU:s rapport anges kostnaden för bland annat polisinsatser, fordonsskador, personskador och jaktvärdesförluster som har studerats under åren 2003 till 2012 ligga på 2,6 miljarder årligen.

– Om vi räknar upp det på de olyckor som inträffar nu i år så skulle vi kunna uppskatta att kostnaderna skulle ligga på ungefär 2,9 miljarder kronor, säger Andreas Seiler är forskare i viltekologi vid SLU till Ekot.

”Var försiktig”

Enligt SLU omkommer fem personer i genomsnitt varje år, förra året var det dock nio som miste livet.  Drygt 800 skadas, men mörketalet kan bli större eftersom för att incidenterna inte alltid klassas som viltolyckor.

Under fredagen har inga personer skadats i Börje Öhmans distrikt. Men han tycker att alla bilisterna måste vara försiktiga.

– Ser man en skylt med viltvarning ska man slå av på hastigheten och vara försiktig, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM