Kraftig ökning av ormbitna husdjur

Foto: Husdjuren får se upp när värmen lockar fram ormar.
NYHETER

Sommarvärmen välkomnades av många – även Sveriges ormar. Och antalet ormbitna katter och hundar har skjutit i höjden jämfört med förra året.

Så tidigt som i mars rapporterades de första ormbetten in till försäkringsbolaget Agria. Men i och med sommarvärmens intåg de senaste veckorna är det nu hög tid att vara lite extra uppmärksam på dina husdjur.

– Den härliga sommarvärmen lockar fram huggormarna och under de två senaste veckorna ser vi en markant ökning i år jämfört med tidigare år under samma tidperiod, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur på Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

Dubblering av antalet bitna husdjur

Under de två första veckorna i maj ökade antalet ormbitna katter med nästan 150 procent och antalet hundar som drabbades är nu dubbelt så många som under samma period förra året. Det vanligaste är att husdjuren blir bitna i nosen när de luktar på ormen, de flesta av dem frisknar dock snabbt till. Svårast drabbade blir de som får ett bett i tassen – i värsta fall kan det ha dödlig utgång. Förra året avled ett tiotal hundar efter att ha blivit ormbitna.

– Hunden eller katten kan få en lever- och njurskada och drabbas av blodbrist, ibland får djuret hjärtpåverkan. Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila, säger Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Hundar