24-åriga Elahe blev sexofredad på gatan

1 av 2
NYHETER

Elahe, 24, var på väg hem efter att ha träffat en kompis.

Mitt på gatan kom en man fram till henne, onanerade och fick utlösning över hennes ben.

– Jag var helt chockad, det kändes så otroligt äckligt, säger hon.

Det var den 8 maj som Elahe, 24, hade varit och fikat med en kompis i centrala Stockholm. Klockan var runt 21 när hon började gå mot tunnelbanan för att ta sig hem.

– Det var inte så mycket folk i närheten, men jag hör hur någon går bakom mig, säger Elahe.

När hon vänder sig om ser hon en man som går väldigt nära henne. Hon tror först att han ska råna henne, men sedan ser Elahe att mannen onanerar.

– Jag ser hur han håller på att runka och samtidigt som jag vänder mig om får han utlösning på mina byxor och skor, säger hon.

”Kunde inte förstå vad som hänt”

Efter att mannen fått utlösning springer han från platsen – och kvar står Elahe, ensam och chockad.

– Jag tänkte ”vad är det som har hänt? Varför gjorde han så? Jag var helt chockad och kunde inte förstå vad som hänt. Att någon kan göra såhär utomhus mot någon de inte känner.

När Elahe tagit sig hem tvättar hon sina kläder och hör av sig till nära och kära. Då började hon förstå vad hon faktiskt råkat ut för.

– Att det kan finnas så skumma och sjuka människor som gör så här.

Nu vill Elahe varna andra och hon ska även polisanmäla händelsen för att minska risken för att andra råkar ut för samma sak.

– Jag tror inte det kommer leda någonstans, men det är bra att det tas upp. Så att man får veta vad som pågår. Man måste se att sådant här händer i verkligheten och att man inte kan blunda för det.

”Kan inte känna mig trygg”

Inger Björklund, psykoterapeut på RSFU-kliniken, bekräftar att det finns ett stort mörkertal gällande sexuella ofredanden.

– Det är ett problem så fort någon går över någon annans gräns eller påtvingar sexuella handlingar på någon annan. Man har aldrig rätt att på något sätt agera ut sin egen sexualitet så att det kränker någon annan, säger hon och poängterar att om någon i omgivningen ser vad som händer är det bra om personen rycker in.

– Det är önskvärt att människor runt omkring visar att man har sett det. Det kan vara väldigt viktigt för personen.

– Det är sorgligt om man som tjej känner att man är rädd, säger hon.

Under natten har Elahe haft svårt att sova. Hon beskriver hur hon känner sig ”kränkt, otrygg och hopplös”.

Hon trodde aldrig att någonting liknande skulle kunna hända mitt på gatan i Sverige.

– Det har gått för långt. Det värsta är att jag alltid kommer vara orolig och rädd och inte kommer kunna känna mig trygg längre. Man ska inte behöva gå runt och vara rädd bara för att man är tjej, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm