Hundratals svenskar med i Panamadokumenten

avJohn Granlund, Kerstin Nilsson, Niklas Eriksson

1 av 2

Över 200 svenskar har hittills pekats ut i de läckta Panamadokumenten.

Bland dem finns skådespelare, tidigare idrottsprofiler och företagsledare.

– Vi står redo att utreda dem, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket.

Skådespelaren Staffan Götestam dyker upp i dokumenten.

Jätteläckan The Panama Papers har avslöjat en dold värld av hemliga bolag registrerade i ett 20-tal skatteparadis världen över.

Banker som Nordea har hjälpt förmögna kunder att få kontakt med advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama – vars specialitet är att ombesörja allt kring dolda bolagsbildningar i exempelvis Seychellerna och Brittiska jungfruöarna.

Vid 20.30-tiden på måndagen släppte den internationella organisationen för grävande journalistik, ICIJ, uppgifter om över 200 000 bolagskonstruktioner som i merparten av fallen bildats för att undvika skatt.

LCHF-professor på listan

Över 200 svenska namn finns med i den sökbara databasen.

Man, entreprenör, 40-årsåldern, Göteborg.

Grundare av ett av de största svenska bolagen för mode på nätet. Sålde för några år sedan merparten av bolaget för mångmiljonbelopp.

Man, entreprenör, 50-årsåldern, Stockholm.

Grundare av ett av de största svenska bolagen under IT-bubblan på 90-talet. Har därefter varit involverad i en rad andra framgångsrika bolag, senast inom tv-branschen.

Man, företagsledare, 40-årsåldern, Stockholm.

Arbetade tidigare som vd för ett marknadsledande bolag i Europa inom godisförsäljning. Har numera gått över till en liknande post på ett i Sverige välkänt bolag som säljer accessoarer.

Kvinna, företagsledare, 40-årsåldern, Stockholm.

Leder ett av Sveriges största produktionsbolag som ligger bakom en rad publiksuccéer. Har tidigare arbetat med att producera tv-serier.

Advokatfirman: Ingen känd koppling

Man, kostprofessor, 80-årsåldern, Stockholm.

Har varit knuten till de allra största universiteten under sitt arbetsliv. Har på senare år gjort sig ett namn inom LCHF-rörelsen.

Finansman, 80-årsåldern, Uppland.

En av Sveriges mest kända finansmän som suttit i styrelsen i några av landets största företag och fått medalj av kungen. Förekommer på flera poster i Panamadokumenten, bland annat som mellanman som uppges ha hjälpt andra att starta brevlådeföretag.

Man, IT-entreprenör, 50-årsåldern, Stockholm.

Var med och skapade en av Sveriges största IT-succér och har även varit en av dem i landet som under ett år betalat mest i skatt. Förekommer i Panamadokumenten med kopplingar till ett bolag på Brittiska jungfruöarna.

Finansman, 70-årsåldern, Västsverige.

Har en lång karriär som finans- och industrivärlden och har lett ett av Sveriges största företag och suttit med i styrelser för investeringsbolag, en bank och flera välkända företag. Förekommer i Panamadokumenten med koppling till en fastighetsutvecklare på Brittiska jungfruöarna.

På en rad platser i materialet dyker den svenska advokatfirman Vinge, med flera kontor i Sverige samt Bryssel och Shanghai, upp. Under måndagskvällen avböjde företagets informationschef i Sverige att kommentera:

– Oss veterligen har vi ingen koppling till Mossack Fonseca.

Götestam: Inte skyldig till nått

I databasen finns också den folkkäre skådespelaren och entreprenören Staffan Götestam som spelade Jonatan Lejonhjärta i sina ungdomsår. När Aftonbladet når 63-åringen – som grundat nöjesfältet Junibacken – förklarar han sin närvaro på listan med ett affärsprojekt som aldrig blev av.

– Vi arbetade tillsammans med en person som öppnade ett bankkonto i Hongkong men det blev aldrig något med det. Det var en affärsidé som vi upptäckte ganska snabbt att vi inte skulle gå vidare med.

– Jag är inte skyldig till något, det fanns inga som helst märkliga baktankar eller något som har med skatteflykt att göra, säger han.

Ishockeyspelararen John Slettvoll, 71, som spelat i bland annat Björklöven och schweiziska Lugano, har tillsammans med hustrun sedan 2006 haft kopplingar till ett bolag i Kina som återfinns i Panamadokumenten.

– Vi har bott och jobbat utomlands i Schweiz i 16 år och då har man lönen där. Då placerar man pengarna där man bor. Hur jag placerat dem är en privatsak. Om det skulle finnas felaktigheter i det får de som har till uppgift att kolla upp det se om det är något fel som är begånget, säger han till Expressen.

En annan av svenskarna som finns med i Panamadokumenten har arbetat inom telekombranschen och även som konsult vid utbyggandet av internettelefoni i Afrika. Han har enligt dokumenten under dryga fem år haft bolag på Brittiska jungfruöarna med kopplingar till Luxemburg.

– Ja, jag har haft ett bolag där men det är avslutat, säger han.

Varför startar man bolag på Brittiska jungfruöarna?

– Det finns många skäl till det. Men inga kommentarer.

Under tisdagen börjar Skatteverkets enhet för utlandstransaktioner analysera de svenska namnen i databasen som nu tillgängliggjorts av det internationella journalistnätverket ICIJ.

– Det är jättevärdefullt att vi får del av den här informationen. Det har blivit lättare för oss att få information från de före detta skatteparadisen i och med olika utbytesavtal men vi måste ju fortfarande veta vad vi ska fråga efter. Så självklart välkomnar vi såna här läckor, säger enhetschefen Anders Bäck.

ARTIKELN HANDLAR OM