Polis kallar flyktingar för ”skräp”

1 av 4 | Foto: TT
En polis skrev inlägg på sin privata Facebook-sida där han bland annat kallade flyktingar för ”skräp”.

avOskar Forsberg, Staffan Dickson

NYHETER

En polisman i Göteborg kallar flyktingar för ”skäggbarn” och skriver på Facebook att han vill få "stopp på allt skräp som kommer in över våra gränser".

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, tar polismannen i försvar.

– Det är inte brottsligt att uttrycka sig på det viset, säger han.

Polismannen säger i ett inlägg på sin egen Facebooksida att han vill få "stopp på allt skräp som kommer in över våra gränser". Dessutom använder han glåpord som "skäggbarn" om flyktingar, och skriver "skräp som dagligen kommer över våra gränser utan någon som helst kontroll".

Det var Nyheter24 som först uppmärksammade inläggen.

”Får tycka vad man vill”

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, anser att inläggen är olämpliga men säger att det inte handlar om hets mot folkgrupp.

– Man kan diskutera lämpligheten i det men man kan också diskutera lämpligheten i att en arbetsgivare sitter och värderar vilka uttryck man använder i den privata sfären.

Erik Nord berättar att han pratat med polismannen.

– Han ringde mig förra veckan och vi diskuterade det här. Det finns riktlinjer om hur vi uttrycker oss när vi uttalar oss för polisen, men när man uttrycker sig privat har vi inte det. Men du får skriva och tycka vad du vill i den privata sfären, sa jag till honom.

”Punchiga one-liners”

Erik Nord jämför med om en polisman skulle vara med i ett politiskt parti.

– Men man får inte låta det färga verksamheten.

Men det är väl stor skillnad på att vara aktiv i ett politiskt parti och att kalla minoriteter för nedvärderande saker?

– Nu är det ju inga minoriteter han skriver om där, utan det ska sättas i sammanhang hur det skrivs på Facebook och på Twitter. Det är ju punchiga one-liners där, som går ut på att man ska rycka till sig lite uppmärksamhet, och då är det lätt att det glider över. Det var precis vad jag sa till honom.

Finns det inte en risk att den här polismannen kommer att göra skillnad på människor i sin tjänsteutövning?

– Så kan det ju vara, men det får inte förekomma. Det kan bli fråga om tjänstefel om man åsidosätter vad man har att utföra i sin myndighetsutövning.

Aftonbladet har sökt polismannen för en kommentar.