”AFA är ett hån mot oss som råkat ut för arbetsolyckor”

avMary Mårtensson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det finns ingen rättssäkerhet för oss arbetsskadade"

1 av 4 | Foto: Foto: OLA AXMAN
Hjälper andra drabbade Leif Kåvestad, 72, kämpade mot AFA Försäkring i över fem år för sin rätt till livränta och ersättning. Han hjälper sedan dess fyra andra arbetsskadade män

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Det är många arbetsskadade som blivit blåsta på försäkringen.

"Tryck dit dom jävlarna, det är våra pengar", skriver en upprörd läsare i ett mejl.

Det är uppror bland arbetsskadade och läsare efter Aftonbladets granskning av arbetsskadeförsäkringen och försäkringsjätten AFA. Över hundra mejl och telefonsamtal strömmade in efter "Blåsta på försäkringen. Här är några av reaktionerna.

"Det var på tiden att någon började granska detta!"

"Tack för det bästa reportaget i Aftonbladet som jag läst. Det är modigt.  Jag hoppas att fortsättningen blir lika bra och att Aftonbladet inte viker ner sig. Nu ska det bli intressant att få veta fackets representanters ansvar i det debacle som är AFA."

"Tryck dit dom jävlarna nu! Det är våra pengar!"

  "Så bra att ni granskat AFA Försäkring. AFA är det största hånet mot oss som råkar ut för arbetsolyckor. Tack för att ni drar fram det i ljuset."

"Bluff-försäkring"

"Detta är den enda försäkring som ska skydda arbetstagarna på arbetsplatsen, men den fungerar skandalöst undermåligt. Miljoner arbetstagare står i praktiken utan skydd".

"Stort tack för att ni granskar dagens moderna pirater!"

"Någon förbannad ordning bör det var på en betald försäkring då det finns pengar på hög och återbetalning av 40 miljarder."

"En eloge till granskningen av AFA!"

"AFA försäkring är bara bluff-försäkring."

"Det är allas rätt att våga gå till jobbet utan att riskera liv och lem".

"De blåste mig på 14 år"

"Du har satt fingret mitt på pricken! Tack för att du skrev om AFA nu vet jag att jag inte är ensam i alla fall."

"2011 gjorde jag mej illa på jobbet. 2013 började på ett jobb som ger mindre än hälften i årsinkomst. 2016 fick jag ett beslut från AFA att de skrev ner min inkomst från 420 000 till 170 000 kronor om året. Att behöva vänta tre år på beslutet var fruktansvärt!"

"Vilket fantastiskt jobb! Du är bäst!"

"Min skada godkändes av Försäkringskassan 1991, men jag fick pengar från AFA först  från 2004, så mig blåste dom på 14 år. Ingen livränta utbetalades. Levde på luft under den tiden och trodde självklart jag skulle få retroaktivt för de 14 åren. Det är så orättvist, godkänd arbetsskada och ändå detta elände".

"Man gör sin plikt och då får man sina rättigheter. Vi har gjort våra plikter som SKOLPLIKT - VÄRNPLIKT -FAMILJEPLIKT - ARBETSPLIKT - SKATTEPLIKT – SAMT PLIKTAT MED VÅR HÄLSA OCH LIV. SÅ NU KRÄVER VI VÅR RÄTT!"

"Ruffel och båg"

"AFA känns som riktigt ruffel och båg!"

"AFA är kriminella. Jag har sjukersättning på 200 000 kronor per år från Försäkringskassan på grund av min arbetsskada. Mina arbetskamrater tjänar 600 000 kronor om året. Man ska försättas i samma ekonomiska situation som om skadan inte alls inträffat (a. prop. S 103) Ganska enkelt, men varför är det så svårt . . . jo de är gangsters och följer inte lagar och avtal. Börjar du gräva i AFA och facket kommer du troligen underfund med att du har hamnat i Chicago på 30-talet."'

"Jag skulle gärna vilja krama dig, för jag är mitt uppe i det. Jag är byggnadssnickare och har hållit på med AFA sedan 2010. Jag har blivit så felbehandlad. Med glädje läste jag Aftonbladets granskning. Underbart skrivet!

"Tusen tack för en mycket bra och intressant artikelserie om AFA! Helt otroligt att det är på detta vis. Det behöver verkligen komma fram hur det ser ut och hur otroligt svårt det är att få rätt mot AFA vad gäller arbetsskador. Det är skrämmande och jag undrar hur man ska komma till rätta med all orättvisa och alla felaktiga beslut. Jag vill bara att ni ska veta att jag tycker att Aftonbladet har gjort ett mycket bra jobb som skriver om detta!"

"Ingen rättssäkerhet"

"Det stämmer precis vad ni skriver om AFA. En skadeanmälan avvisas oftast slentrianmässigt utan utredning. Bara den som överklagar har möjlighet att ens få sin sak prövad utifrån det faktiska underlaget som medicinska journaler, röntgenbilder etc.

"Er granskning av AFA är mycket befogad."

"Tack för bra artikelserie! Försäkringsbolag är enligt min mening, tillsammans med bankerna, de mest skrupelfria, samvetslösa och omoraliska former av verksamhet som existerar. De har inget som helst intresse av att se till sina "kunders" bästa. Deras agenda är uteslutande att förse sina ägare med maximal vinst."

"En massa tack och en björnkram för att ni röjer i detta träsk. Har aldrig fattat varför AFA sitter så tungt på sina pengar och vägrar betala ut rätta ersättningar!"

"Det finns ingen rättsäkerhet överhuvudtaget".

"Mycket bra att ni granskar AFA. Man blir både upprörd och förbannad på hur de behandlar folk som skadat sig på jobbet. Fortsätt med er granskning, det är många som berörs."

"Inte att lita på"

"AFA är den värsta maffia vad gäller att få ut ersättning vid arbetsskada från".

"AFA är inte att lita på. Det känns bara som ett sätt att kunna säga att man via jobbet är försäkrad, men verkligheten ser annorlunda ut. Min arbetsskada har godkänts av Försäkringskassan och efter en dom i länsrätten, men AFA gör en egen bedömning och anser att det inte är en arbetsskada."

"Det är mycket bra att vi som har drabbats av arbetsplatsolyckor blir lite uppmärksammade."

"Bra att ni tar upp detta med hur AFA hanterar redan sjuka människor och hur dom luras. jag har själv just fått papper med utbetalningar som är helt fel, det saknas jättemycket pengar."

"Tack för intressant läsning. Detta behövdes för mig och många sjuka med mig. Jag drabbades av arbetsolycksfall i januari 2014 och får inte ett öre".

"Direktiven till arbetsskadeförsäkringen säger att den skadade skall hållas skadeslös. Det är mycket stor skillnad mellan vad mina tidigare arbetskamrater tjänar och min inkomst i idag."

"Gör mig mörkrädd"

"AFA:s process har verkligen gjort mig mörkrädd, hur man kan lura folk. AFA:s läkare har ändrat i citerade texter från min journal, tagit bort styrkeord till deras fördel och sedan kommit fram till raka motsatsen till vad mina läkare sagt."

"Tack för att ni tar upp detta med AFA, har själv varit med om detta. Har jobbat med datorer i trettio år och fått nack- och axelskador och grov yrsel. Har ansökt hos AFA om arbetsskada men fick avslag och överklagade, men det hjälpte inte".

"Man får en känsla av att fackförbunden inte vågar lyfta fram problemet, för då kastar man bort ett argument för medlemskap i facket".

"Jag drabbades av en hörselskada men nekades ersättning. Såg nu att det är en sådan skada som AFA betalar ut ersättning för! Tänker öppna ärendet mot AFA igen för det är ju direkt bedrägeri och lögner de kör med!"

"Jag är specialist i yrkesmedicin och arbetade som läkare. Känner igen det hela och minns bataljer som jag hade både med försäkringskassan och AFA."

"Har sina egna regler"

"Vi som inte orkar eller kan vara lika drivande som Leif Kåvestad, vart vänder vi oss?

"Jag är en av många som kämpat ("bara" i 4 år) mot AFA efter en arbetsskada för en svensk myndighet."

"Uppror mot arbetsskadeförsäkringen som inte fungerar!"

"Min yrkesutbildning och mitt liv var värt 60 000 kronor, helt sjukt. 45 år gammal är livet slut mer eller mindre. AFA skrattade när jag sa att  då får jag kalla in jurister."

"AFA ljuger och lovar hit och dit för att dra ut på handläggningstiden. Dom blir irriterade om man stöter på. Det tog tre år att få ett beslut att dom inte styrker Försäkringskassans beslut utan har gjort en egen bedömning. Helt jävla sjukt!"

"Strategin verkar vara att konsekvent avslå, fördröja och tvinga folk att avstå från exempelvis livränta. AFA bryr sig aldrig om Försäkringskassans beslut utan har egna regler. Jag har tappat 7 500 kronor i månaden, går på knäna och får aldrig ordning på mitt liv på grund av arbetsskadan."

"Inte minsta förvånad"

"Allt stämmer precis in på min åsikt om AFA och deras förfarande kring arbetsskador. Jag råkade själv ut för en olycka på min arbetsplats i april 2013. Jag fick en nervskada i ena handen, men AFA bedömer att skadan kan ha uppkommit av annat."

"Vore intressant att veta vad ledningarna för LO och PTK tänker göra åt detta. Det är märkligt tyst därifrån."

"Kan bara säga att problemet är väldigt stort och utbrett. Jag har själv varit i kontakt med AFA och deras engagemang är under all kritik. Ersättningen är skrattretande och om man inte anstränger sig så kan den utebli helt".

"AFA vägrar godkänna diskbråcket som  arbetsskada och säger att man inte kan få diskbråck av tunga lyft, trots forskning som säger annat."

"Jag blev upprörd men inte det minsta förvånad när jag läste er granskning om AFA. Jag har själv inte fått ett öre från dem."

"Jag ser rött"

"Jag ser rött när jag ser namnet AFA. Känslor av besvikelse bubblar i mig. Överklagan på överklagan. Deras slutsats är att jag ljuger. Det var när jag skickade in kvitto på patientavgiften som AFA inte godtog den. Nu är ärendet uppe i Omprövningsnämnden. Jag vill bli rentvådd och få min heder tillbaka. Ersättningen kan jag leva utan."

"Så bra att ni granskar AFA och hoppas att ni fortsätter med att granska orättvisor. Ni gör ett mycket bra jobb. Jag har varit sjukskriven för psykisk ohälsa sedan december 2014 och fick också avslag."

"Jag blev som 29-åring av med möjligheten till ersättning för att mina skador ansågs vara åldersrelaterade!".

"AFA är mer intresserade av att dela med sig av sitt överskott till sina "ägare" och att äga en massa fina fastigheter i Stockholm än att hjälpa oss som blivit skadade."

"Jag har inte fått något för min trasiga rygg som jag hade sönder i just jobbet. AFA hävdar att mina ryggproblem är åldersrelaterade. Efter ett antal överklaganden och avslag av min godkända arbetsskada står jag mot en vägg. I nästa instans kommer det att kosta om jag förlorar i rätten, jag vågar inte riskera familjens ekonomi mer. AFA är riktiga svin som jobbar medvetet för att försöka få så många mål som möjligt att läggas ned. Min största önskan i livet är att jag får en smärtfri dag någon gång i livet eller att alla som bestämmer sånt här på AFA får diskbråck".

Publicerad: