Bris: ”En fyllefest är ingen fest för barnen”

avTT-Aftonbladet

Foto: Colourbox

Svenskarna har köpt 600 000 liter sprit inför midsommar.

Nu uppmuntrar Bris till ett alkoholfritt firande.

– Det finns ingen anledning att göra midsommar till en fyllefest, för då blir det ingen fest för barnen, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Otrygghet och berusade föräldrar. Midsommar är inte alls den glädjens högtid som den borde vara för många barn.

– Det finns ingen anledning att göra midsommar till en fyllefest, för då blir det ingen fest för barnen, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

I veckan har drygt två och en halv miljon svenskar köpt närmare 600 000 liter sprit. Runt 70 procent mer i jämförelse med en vanlig vecka.

– Det som händer när alkoholen kommer in i bilden är att personligheten förändras. Man känner inte igen sina föräldrar, och det skapar en otrygghet hos barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris (Barnens rätt i samhället).

Bråk, fysisk och psykisk misshandel

Under sommaren förra året ökade samtalen till organisationen med sju procent. Och precis som kring de andra storhelgerna sker en peak under midsommar, kring vissa teman.

– Familjekonflikter är en vanlig kategori av kontaktorsaker som barn har och som ökar under sommaren, säger Magnus Jägerskog.

Bråk, fysisk och psykisk misshandel föräldrar emellan något som barn löper ökad risk att bevittna när det är alkohol med i bilden. Men för den som vill undvika barn som gråter av helt fel anledningar på midsommar är tipset enkelt.

– En måttlig alkoholkonsumtion, både för er egen skull och för barnens skull.

ARTIKELN HANDLAR OM

Midsommar

Bris