Våldtäkter knyts till dejtingappar

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP Photo/Tsering Topgyal

NYHETER

I Oslo knyts 40 procent av anmälda våldtäkter till dejtingappar som Tinder. I Sverige saknas statistik, men även här vittnar poliser om sexbrottslighet i spåren av den ökade användningen av dejtingappar och andra sociala medier.

– Jag känner till både våldtäkter och mord som har skett över tid på det här sättet, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning (NOA).

Ahlqvist manar personer att använda sunt förnuft när de möter människor via dejtingappar.

– Exempelvis kan det vara klokt att träffa människor första gången på en offentlig plats. Men det är inget speciellt för nätet; en viss försiktighet är alltid bra att ha när man skapar nya kontakter, säger han.

Var inte naiv

Lars Andersson, gruppchef på Citypolisens avdelning för grova brott i Stockholm, bekräftar att det finns våldtäktsutredningar som har startat med att personer bestämt att mötas via en dejtingapp.

– Man har kommit överens om att träffas, och på något sätt hamnar man i en situation där någon vill ligga med en. Och antingen sker våldtäkten eller också lyckas man ta sig ur situationen.

Men Lars Andersson vill inte varna människor från att använda dejtingappar.

– Man ska aldrig vara naiv i någon situation när man träffar människor man inte känner så bra. Men frågan är ju hur många Tinderdejter som sker och hur många av dem som går snett.

Anmäl brott

En talesperson för Tinder säger att man uppmuntrar användare att anmäla brott till rättsväsendet.

"Vår grupp samarbetar med brottsbekämpande myndigheter om de kontaktas direkt", heter det i ett mejl till TT.

Tinder konstaterar att appar – liksom exempelvis kaféer och boklådor – inte är skyddade mot personer med "onda avsikter", trots att de utgör "en mycket liten andel".

Tinder uppges dock ta användarnas säkerhet på "största allvar". Det sker bland annat genom att identiteter säkerställs med hjälp av Facebook. Dessutom informerar Tinder ständigt användare om vikten av vaksamhet och att de ska rapportera "alla misstänkta aktiviteter", enligt talespersonen.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN