Presidentvalet i Österrike ogiltigförklaras

avEbba Thornéus

1 av 2

Presidentvalet i Österrike har ogiltigförklarats och måste göras om efter fel med rösträkningen. Det uppgav landets författningsdomstol under fredagen. Därmed får högerpopulistiske Norbert Hofer en ny chans på presidentposten.

Den avgörande omgången i presidentvalet i Österrike stod mellan den förre miljöpartisten Alexander van der Bellen och det högerpopulitiska partiet FPÖ:s kandidat Norbert Hofer.

Van der Bellen vann valet den 22 maj med endast 31 000 röster före Norbert Hofer, som vann första valomgången i april.

Ifrågasatte resultatet

Van der Bellen skulle ha tillträtt som president den 8 juli men efter att resultatet ifrågasatts av FPÖ valde den österrikiska författningsdomstolen att undersöka anklagelserna om att tiotusentals poströster ska ha räknats tidigare än vad valreglerna tillåter och att vissa röster räknats av personer som inte haft tillstånd.

Hofer får en ny chans

Efter att domstolen hållit förhör med ett 90-tal personer har nu drygt 80 000 röster ogiltiförklarats. Detta då man ansåg att flera felaktigheter begåtts under räkningen av framförallt poströster i flera valkretsar.

Beslutet innebär att den andra och avgörande valomgången görs om i sin helhet i hela landet och inte bara i de valkretsar där rösträkningen blivit fel. Därmed får Norbert Hofer nu en ny chans på presidentposten.

– När den gröna kandidaten vann tidigare, var det med en stor suck av lättnad från många österrikare. Det är omöjligt att förutsäga hur ett nytt val skulle sluta, säger statsvetaren Göran von Sydow till TT.

Högerpopulister får ny chans

Enligt domstolen är bristerna som upptäckts så pass allvarliga att valmyndighetens neutralitet kan ifrågasättas och även om det har inte haft någon inverkan på valresultatet så är det tillräckligt för att valet ska göras om uppger Ekot. När nyval kan bli är i nuläget inte offentliggjort.

Den nuvarande presidenten Heinz Fischers (SPÖ) mandat går ut i slutet på juli. Enligt Österrikes konstitution kan ledarskapet tillfälligt övertas av tre politiker från olika partier, varav en är Norbert Hofer uppger TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Österrike