Glädjehicka på börsen - efter rekordraset

NYHETER

När Stockholmsbörsen öppnade på måndagen var det med plus och det historiska raset från den svarta måndagen efter midsommarhelgen återhämtades. Dock vände börsen nedåt igen under första timmen.

När Stockholmsbörsen öppnade vid nio på måndagen var handeln på plus och raset från förra veckans svarta måndag återhämtade sig. Strax efter öppning hade OMXS-index gått upp med 0,3 procent till 478,6 och även de ledande Europabörserna steg något. Även börsveckan i Asien inleddes positivt då samtliga av de ledande Asienbörserna steg.

"Är förvånande"

– Det är förvånande att det gick så pass fort och att vi nu ligger i linje med de nivåerna som var innan Brexit, säger Jan Dworsky, aktiestrateg på Handelsbanken till Aftonbladet.

Dock vände kurserna snabbt ned igen under förmiddagshandeln och strax innan 10 hade OMXS-index backat med 0,3 procent till 475,8.

Även de ledande Europabörserna vände, med undantag av Londonbörsen.

Storbankerna gick ner

Störst fall blev det för Handelsbanken, vars aktie gått ner med 1,7 procent. Även Nordea, Alfa Laval, och Swedbank fick se sina aktiekurser sjunka. Dock gick det bättre för Fingerprint Cards som gick upp med 3,6 procent. Även Boliden och Atlas Copco gick uppåt.

Men trots några positiva dagar med stigande kurser så tror Jan Dworsky att det kan komma att bli osäkert en period framöver.

– Det har ju redan hunnit gå ned lite här nu på morgonen. Brexit skapar ju en osäkerhet som gör det svårt att bedöma konsekvenserna och marknaden gillar inte osäkerhet.

ARTIKELN HANDLAR OM