”Vi betalar för andra men får inget för det”

NYHETER

I staden Peterborough är stödet för att lämna EU störst – på grund av invandringen

1 av 8

PETERBOROUGH. Robin Jones, 62, vallar sin hund i en vacker park med grästennisbanor i utkanten av centrum. Regnet hänger i luften. Men han stannar gärna och berättar varför han tänker rösta för att Storbritannien ska lämna EU.

– Invandringen, säger han kort och gott.

Hunden nosar ivrigt runt i rabatterna medan husse utvecklar sitt resonemang.

– Jag har bott i den här stan i 30 år. För tio år sedan var Millfield fortfarande en underbar stadsdel. I dag är det en ”no go-area”. Så sent som i morse hörde jag att det var en knivhuggning där. Stället har helt tagits över av invandrare från Rumänien, Polen och andra EU-länder. Det är som att bo i ett annat land.

Så funderar han ett ögonblick medan hunden lyfter på ena bakbenet och bestämmer sig för att nyansera sitt resonemang.

– 90 procent av dem som kommer hit är säkert hyggliga människor som betalar skatt och gör rätt för sig men de övriga tio procenten är ett riktigt pack. Lata och bidragshungriga. Vi vill inte ha hit dem.

”Värst är invandringen”

Så Robin Jones och hans fru flyttade några kilometer längre bort till den vackra parken med grästennisbanor. Av husen att döma ett medelklassområde. De återkommande St Georges-fanorna i trädgårdarna visar att det troligen finns ett starkt stöd för Brexit här.

På gågatan i centrum, utanför den berömda katedralen från 1100-talet, stöter vi på två byggjobbare som precis slitit klart för dagen. David Bradburn, 58, och hans kompis Darren, 45, är på väg till puben för att ta en öl iförda arbetsbyxor som bär tydliga spår av dagens värv.

– Bryssel är ett gäng skithögar som försöker bestämma över oss, slår Bradburn fast på bred Yorkshiredialekt. Vi betalar för andra länder men får inget för det. Värst är invandringen. Många kommer bara för att kunna lyfta bidrag. Men även de som jobbar är ett problem. De pressar ner lönerna för oss britter. För dem är 7-8 pund i timmen en hög lön jämfört med hemma men inte för oss.

Gott om låglönejobb

David tycker att Storbritannien borde tillämpa en mycket mer strikt invandring.

– Det här landet är fullt.

Båda tänker rösta för ett utträde men fruktar att många andra som tvekar i sista stund ”fegar ur” och röstar för att stanna.

Det brittiska opinionsinstitutet You Gov pekar ut Peterborough, en dryg timmes bilresa norr om London, som den stad i landet där stödet för ett utträde ur EU är som störst. Bara en stadsdel i London hamnar högre på listan.

Peterborough har de senaste åren blivit en magnet för många EU-migranter från forna Östeuropa. Runt staden finns många fabriker som förpackar mat. Det innebär gott om låglönejobb där man inte behöver prata bra engelska för att bli anställd.

”Det kommer för många”

Illona, 33, från Litauen är en av dem som jobbat där. Nu arbetar hon istället i en litauisk livsmedelsbutik som ligger i det Millfield som Robin Jones anser blivit förstört.

Vi kör den korta biten hit och upptäcker en levande men också sliten stadsdel med många utslagna. Men de är i första hand britter och inte invandrare.

Illona, som själv inte får gå till vallokalen, ser helst att britterna röstar för att stanna kvar i EU men säger samtidigt att det förmodligen skulle vara bättre för dem om de röstade för att lämna.

– Det kommer för mycket människor hit. De från Sydeuropa är inte särskilt bra på att jobba. Jag var teamchef i en fabrik och hade mycket problem med dem.

Hon visar oss runt i den trevliga butiken och bjuder på smakbitar av litauiska korvar. Här finns allt för att en litauer inte ska behöva känna hemlängtan. Lite länge bort på gatan ligger en polsk matbutik och en östeuropeisk restaurang.

Uppskattar blandningen

Vid en busshållplats intill står Eric Coulder och väntar. Han irriterar sig på att det pratas så många olika språk på bussen.

– Invandringen är okontrollerad. Det känns som staden numera består av fler invandrare än engelsmän.

Men alla tycker inte lika. I ett litet tryckeri håller Susan och Malcolm Morris till sedan 15 år. De uppskattar blandningen av människor.

– Vi älskar att gå till olika sorters krogar i området, säger Susan medan hon ordnar en beställning på visitkort. Det är berikande att få träffa människor från så många olika länder. I vår kyrka finns 52 nationaliteter representerade.

Utgången oroar

Även i den vackra parken med grästennisbanor träffar vi på människor som tänker rösta för att stanna kvar i EU.

– Jag tycker inte vi ska isolera oss från resten av Europa, säger Tony Forster, 64. Det finns många fördelar med att vara med i EU. Vi vet inte hur det blir ifall vi lämnar. Jag har varit aktiv i facket och fruktar att de fackliga rättigheterna riskerar att försvagas om vi lämnar.

Invandringen då?

– Jo, visst är den en faktor. Men jag tror inte den upphör bara för att vi lämnar EU.

Tony och hans fru Jan bär båda på en obehaglig känsla av att folkomröstningen kommer att gå emot dem.

– Vi är oroade och tror att det blir mycket jämt.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM