Paul dog av maten – restaurangägare får fängelse

Paul Wilson, 38, bad uttryckligen om en jordnötsfri tikka masala på den indiska hämtmatsrestaurangen.

Men ägaren hade av snålhet köpt billiga ingredienser med rester av jordnötter.

Wilson dog – och i dag dömdes ägaren till sex års fängelse för dråp.

Mohammed Zaman, 52, byggde upp en förmögenhet på tiotals miljoner kronor inom restaurang- och fastighetsvärlden.

Zaman kom till Storbritannien från Pakistan som 15-åring och hyllades som ett föredöme i staden York.

Men kring 2014 hade han dragit på sig skulder i miljonklassen. Zaman, som då var ägare till sex restauranger, försökte dra ner på kostnaderna genom att köpa in billigare råvaror och anställa outbildad personal svart.

Försökte få sig själv att kräkas

I januari 2014 beställde Paul Wilson, 38, hämtmat från en av Zamans restauranger i North Yorkshire.

Wilson led av svår jordnötsallergi, och sa därför åt personalen att hans kyckling tikka masala absolut inte fick innehålla jordnötter.

Personalen skrev ner det på beställningen och matkartongen.

När Wilson ätit några tuggor kände han av en allergisk reaktion. Han försökte få sig själv att kräkas upp maten, men det var för sent. Han dog av den anafylaktiska chocken.

– Jag känner mig förlamad, chockad, jag kan inte förstå det. Jag känner mig blottad, för jag får inte dela resten av mitt liv med Paul, säger Wilsons pappa Keith enligt BBC.

Bytt ut ingredienser

I rättegången mot Zaman – som åtalades för dråp – kom det fram att han bytt ut mandelmjölet mot en billigare variant som innehöll jordnötter för att spara pengar.

Det hade inte saknats varningssignaler. Bara tre veckor före Wilsons död drabbades en annan kund av en allergichock efter att ha köpt mat från en av Mohammed Zamans restauranger.

Den gången fick kunden sjukhusvård i tid och överlevde.

Enligt BBC, som hänvisar till poliser som förhörde Zaman efter Wilsons död, visade Zaman inga tecken på ansvarstagande eller skuld. I stället skyllde han på restaurangpersonalen.

– Hans brist på ånger var slående. Han försökte distansera sig från händelsen och han hade ingen medkänsla eller förståelse för vad han hade gjort.

Domaren vände sig direkt till Zaman

I går dömdes Mohammed Zaman till sex års fängelse för dråp. När domen fallit riktade sig domaren direkt till Zaman:

– Du är i grund och botten en bra människa. Men du har kastat bort din framgångsrika affärsverksamhet i vinstjakten. Du har gjort det på ett sätt som har berövat en annan människa livet. Paul Wilson jobbade, precis som du, i cateringbranschen. Han var, till skillnad från dig, en omsorgsfull person, sa domaren.

Publisert: