”Politikerna gör inget åt knarkförsäljningen”

Därför har mamman i Alby slutat rösta

Den lille pojken i lägenheten på Albyberget riskerar att bli knarklangare. Det tror i alla fall hans mamma:

– Vi vill flytta härifrån, säger Elisabet.

Här röstade bara varannan i senaste valet.

Följ med på klassresan längs T-banans röda linje

På Albyberget i Alby var valdeltagandet 51 procent i riksdagsvalet 2014, mot över 89 procent vid Mälarhöjdens tunnelbanestation. De båda extremerna längs röda linjen i Stockholms-området visar vilken klassresa resenärerna gör under bara några minuters färd.

Föraktet mot politiker lever bland de blommande träden och de välskötta höghusen i klara färger på Albyberget:

– Jag har redan bett olika politiker om fler poliser under två valrörelser. Men de gör inget. Därför röstar jag inte längre.

Kvinnan, som vill vara anonym och ber oss att kalla henne Elisabet, målar upp en mörk bild av Albyberget. Hon berättar om 10-åringar som säljer knark och ger pengarna till män i Ferrari som plötsligt svänger in vid tunnelbanestationen Alby uppe på Albyberget. Om att fyra personer dött vid tunnelbanekiosken i år och förra året, i samband med knarkhandel. Nyligen dog en ung tjej, det femte offret på samma plats, enligt Elisabet.

”Hatar knarkhandeln”

– Jag hatar knarkhandeln. Varför utnyttjar de bara småttingar? De får väl 1000 kronor om dagen, som de gör slut på godis. Jag har tre småkillar. Jag är jätterädd att de ska hamna i det här.

När vi knackar på öppnar hon inte förrän hon förvissat sig om att vi inte ser farliga ut. Hennes make har sagt till henne att inte öppna för främlingar:

– Jag tänkte att det kan vara någon som behöver pengar till knark, någon som sliter upp dörren och tar sig in. Vid tunnelbanan känner man lukten av hasch. På vintern stänger ungdomar in sig i vår hiss. Där sitter de och röker brass, så att det luktar i hela trapphuset, säger Elisabet.

I ett annat höghus på Albyberget träffar vi Aryen Khan, 21:

– Människorna här är inte inne i politiken, de lever i sin egen bubbla. Det är inte så många som följer lagen i det här området. Då är det ingen mening att rösta, det är slöseri, säger Khan, som dock själv röstade 2014.

Gerald Kojo, 21, struntade i valet. Varje dag hämtar han sina båda systrar, 16 och 18 år gamla, vid tunnelbanan:

– De tror att ungdomar ska hoppa på dem.

Är det viktigt vad riksdagen beslutar?

– Vad ska jag säga... Trygghet är viktigt. Det måste politikerna jobba med. Vissa ungdomar här stör med motorcykel, säger Gerald som jobbar inom äldreomsorgen i Huddinge.

”Politikerna måste komma”

Vid Albys tunnelbanestation på Albyberget träffar vi valförrättaren och undersköterskan Pia Turkulainen Vuori. Hon har god inblick i stadsdelens röstvanor, och menar att många med utomeuropeiskt ursprung som inte röstar i Sverige har dubbelt medborgarskap och i stället röstar i sina gamla hemländer:

– De utomeuropeiska som röstar är sådana som har varit här i 30-40 år, säger hon.

Valinformation på 100 språk räcker inte för att få fler att rösta, enligt Pia:

– Det läses inte. Politikerna måste komma ut till de boende.

Vid tunnelbanestationen finns en minnesskylt över en ung flicka, uppenbarligen den tjej som Elisabet beskrev som knarkhandelns senaste offer. Det stämmer inte, enligt Pia. I stället dog den 16-åriga flickan av hjärtproblem. Men Pia håller med Elisabet om att det behövs fler poliser här:

– Just nu pågår ett projekt med polis i området. Men hon har nog delvis rätt. Skulle Östermalm få hjälp snabbare, om de hade samma situation som vi? Det tror jag nog. Det skulle bli löpsedlar, herregud...

Men hon tycker inte synd om de som inte röstar:

– Det är ett bekymmer att så få röstar här. Å andra sidan kan de inte klaga heller, om de inte har dragit sitt strå till stacken.

Här röstade 90%

I Mälarhöjden är situationen den omvända. Där röstade nio av tio i riksdagsvalet 2016:

– Det har man i ryggraden, man bara SKA rösta, säger just nu sjukskrivna läraren Åsa Victorsson, 63, som sitter på en bänk i solskenet utanför Mälarhöjdens tunnelbanestation. Hon menar att två avgörande faktorer är att invånarna i Mälarhöjden har högre utbildningsnivå och bättre språkkunskaper än albyborna. Själv har hon gått och röstat sedan hon var fem år:

– Pappa var politiskt aktiv. Det var en stor sak att rösta. Jag minns att jag gick dit på valdagen med honom första gången när jag var fem år.

Christian Forsberg promenerar förbi med sin portugisiska vattenhund Inca. Han är naprapat och har tidigare jobbat med innebandyklubben Balrog i Alby. Christian menar att det finns ett politiskt intresse i Mälarhöjden och att de flesta har en akademisk utbildning som gör att de vet att de kan påverka sin vardag, medan invånarna i Alby kanske är rädda att göra sin röst hörd, om de kommer från diktaturer där de inte fick yttra sina åsikter. Men Christian ser också möjligheterna:

– Idrottsföreningar och andra föreningar har en viktig roll, i utsatta grupper som känner utanförskap och hopplöshet.

Vad gav Balrog ungdomarna?

– De fick en identitet, blev sedda. Det kan i sin tur göra att de går och röstar senare i livet. Det viktigaste är att gå från hopplöshet till att känna att man har möjlighet att påverka sin vardag, säger Christian Forsberg.

Källor:

Valresultat i riksdagsvalet 2014 (Källa: valmyndigheten.se, Område: valdistriktet tunnelbanestationen ligger i)

Pris för en trerummare november 2015 (Källa: fastighetsbyran.se, Område: www.fastighetsbyran.se/plain/press#/documents/lista-bopriser-vid-tunnelbanan-50714)

Under 18 år = Befolkning under 18 år 2014-12-31 (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Födda utanför Europa 2014-12-31 (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Förvärvsarbetande 20-64 år 2013 (Källa: SCBs registerbaserade arbetsmarknadsstatistik, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Högskoleutbildade = Eftergymnasiala studier kortare och längre än 3 år samt forskarutbildning 2015-01-01 (Källa: SCB:s utbildningsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Låginkomsttagare = Inkomsttagare med lägre förvärvs- och kapitalinkomst än 150 691 kronor 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Medianinkomst =  Förvärvs- och kapitalinkomst 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Borätt = Andel av totala bostadsbeståndet (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen 2014-12-31 och SCB:s fastighetsregister 2015-01-01, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Rut-avdrag = Andel av befolkningen över 17 år med RUT-avdrag 2013 (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Arbetslösa = Öppen arbetslöshet oktober 2015 i befolkningen 20-64 år (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Följ med på klassresan längs T-banans röda linje
Publisert: