Franco-erans stulna barn-skandal i domstol

TT

Publicerad 2018-06-26

Medlemmar i Anadir, en spansk förening för personer som letar efter förlorade barn eller föräldrar, under en presskonferens om stulna bebisar-skandalen 2011. Arkivbild.

En rättegång har inletts i Spanien mot en 85-årig gynekolog, den förste att ställas inför rätta för skandalen med de "stulna bebisarna" som genom åren drabbat tusentals människor i landet.

Utanför domstolen bar demonstranter gula tröjor med texten "rättvisa". De kräver att fler fall tas upp från tiden då fascistledaren Francisco Franco styrde Spanien.

Kampanjen för offrens upprättelse säger att myndigheterna stal bebisar från "olämpliga" mödrar – ofta kommunister eller andra vänsteraktivister – och gav dem till familjer med band till regimen.

Gynekologen Eduardo Vela anklagas för att ha förfalskat dokument, stulit ett barn och hittat på en födelse medan han arbetade vid ett sjukhus i huvudstaden Madrid. Han nekar till brott.

Den som anklagar honom är den 49-åriga Inés Madrigal.

Den förre utredningsdomaren Baltasar Garzón har dokumenterat omkring 30 000 liknande fall med misstänkt stulna spanska barn under Francos tid vid makten 1939–1975.

Men barn ska också ha getts bort ända fram till 1987 då en ny adoptionslag antogs.

Madrigal har inga större förhoppningar på rättegången, men hoppas att den kan leda till att fler fall kommer i öppen dag.

ANNONS