Dödssiffran stiger i kanadensisk hetta

Antalet dödsoffer i en av Kanadas värsta värmeböljor stiger – minst 33 personer har nu dött i hettan.

Under torsdagen nådde temperaturen 33 grader, drygt 12 grader över det normala för juli månad.

Luftkonditioneringsapparater har sålt slut – och på ett varuhus i Montreal började ett 20-tal personer att slåss om den sista apparaten.

33 personer har dött i kanadensiska provinsen Quebec efter en av regionens värsta värmeböljor på decennier, rapporterar New York Times.

David Kaiser på Montreals regionala hälsodepartement säger att majoriteten av dödsoffren varit 65 år och uppåt, tidigare haft problem med fysisk eller mental hälsa samt saknat luftkonditionering i sina hem.

Framför allt missgynnade människor med kroniska sjukdomar eller sådana som bor ensamma löper enligt Kaiser störst risk att råka illa ut i hettan.

– Samtidigt som vi är en avancerad, industriell ekonomi speglar dessa dödsfall allvarlig, social ojämlikhet, säger David Kaiser.

Äldre stannar hemma

På torsdagen nådde temperaturen 33 grader, drygt 12 grader över det normala för juli månad.

Invånare har sökt sig till parkfontäner eller hållit sig inomhus i luftkonditionerade hem och kontor. Vissa äldre invånare har valt att stanna hemma för att undvika den tryckande hettan utomhus, skriver tidningen.

Luftkonditioneringsapparaterna har också sålt slut i de flesta butiker – och på ett varuhus i centrala Montreal började ett 20-tal personer att bråka om den sista apparaten.

– Starkast överlever, säger Victor Perchet som lyckades kamma hem apparaten.

Har knackat på hos 15 000 hushåll

För att klara sig i hettan uppmanas folk att dricka 6–8 glas vatten om dagen, undvika alkohol, tillbringa minst två timmar om dagen i luftkonditionerade platser och inte lämna barn och bäbisar ensamma i bilar.

Under veckan har polis och brandmän i Montreal knackat på hos 15 000 hushåll för att titta till äldre boende. Samtalen till stadens larmcentraler har också ökat markant sedan hettan började i helgen, med drygt 1 200 samtal om dagen.

Hettan väntas avta på fredagen

Borgmästare Valérie Plante har uppmanat invånare att sluta upp och skydda varandra från hettan, bland annat genom att knacka på hos grannar ”bara för att kolla att man mår okej”.

– Det är en gemensam insats, säger hon.

Temperaturen i Montreal väntas sjunka ner till drygt 22 grader under fredagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN