Här införs rökförbud på badplatser

avMalin Wigen

För att skydda barn och ungdomar från passiv rökning inför kommunen rökförbud på de kommunala badplatserna, skriver SVT Blekinge.

Den som vill röka på de kommunala badplatserna i Olofström i Blekinge får tänka om – i sommar införs nämligen förbud mot rökning på dessa stränder. Man har börjat arbetet med att sätta upp skyltar om rökfria zoner och på torsdagen dök den första skylten upp, skriver SVT Blekinge.

Det här är inte första förbudet gällande rökning som kommunen satt upp, tidigare har man även infört rökfri arbetstid och tobaksfri skoltid. Och nu har politikerna nyligen bestämt om rökfria badplatser

– Vi har ett politiskt beslut om att införa rökfria zoner vid entréer utanför kommunala verksamheter, samt vid kommunala badplatser. Så vill man röka så får man gå en bit bort, säger Adnan Samardzic, kvalitetsstrateg på Olofströms kommun, till SVT.

Foto: Varfjell, Fredrik / TT NYHETSBYRÅN
Slutrökt på stränderna i Olofström.

Den främsta anledningen är att skydda barn och unga från passiv rökning samt att allergier, astma och andra luftvägsproblem kan bli mycket sämre om de utsätts för tobaksrök.

Det kommer dock inte vara några som vaktar om man följer policyn utan kommunen hoppas att invånarna anpassar sig ändå.

– Vi är glada att vi ligger steget före vad tobakslagen säger, säger Ulf Clang, drogförebyggande samordnare, till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rökning