Sverige utökar inre gränskontroller

avJamshid Jamshidi

Foto: Johan Nilsson/TT
Polis och passkontrollanter gör sig klara för att kontrollera ett Öresundståg på station Hyllie utanför Malmö. Arkivbild.

Polisen utökar Sveriges inre gränskontroller till flera flygplatser och hamnar.

Detta efter att hotbilden mot landet förändrats.

– Utifrån regeringens bedömning ser Polismyndigheten behov av att ha möjligheten till att genomföra kontroller även på andra platser, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa.

De inre gränskontrollerna infördes i november 2015 i samband med de stora flyktingströmmarna.

Men nu utökas kontrollerna ytterligare.

Från och med måndag den 2 juli kommer kontrollerna även börja gälla vid flera flygplatser och hamnar.

"Regeringen har beslutat om att fortsätta med den återinförda gränskontrollen då de bedömer att det finns ett hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Hotbilden förändrats

Vidare i pressmeddelandet uppger man att beslutet ger polisen möjlighet att genomföra kontroller ”i syfte att kunna differentiera bland resenärer mellan asylsökande, ekonomiska migranter samt potentiella terrorister och andra brottslingar.”

– När Sverige återinförde gränskontroll hösten 2015 var situationen annorlunda med ett markant flöde av migranter över främst Öresundbron och färjetrafiken i Södra Sverige. Bedömningen nu är att hotbilden delvis ser annorlunda ut än tidigare. Utifrån regeringens bedömning ser Polismyndigheten behov av att ha möjligheten till att genomföra kontroller även på andra platser säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa.

Beslutet ska sträcka sig som längst till 11 november.

ARTIKELN HANDLAR OM