Putin tackar Trump för hjälpen – att avvärja terrordåd

NYHETER

Rysslands president Vladimir Putin ringde upp USA:s president Donald Trump för att tacka för hjälpen att avvärja flera terrorattacker i Sankt Petersburg, rapporterar Interfax.

Information från amerikanska CIA ledde till att sju misstänkta terrorister greps.

1 av 3 | Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN

Den ryska säkerhetstjänsten FSB slog tidigare i veckan till mot den misstänkta terrorcellen. Sju personer greps. Sprängmedel, bombtillverkningsutrustning, vapen och ammunition beslagtogs, enligt ryska medier. De misstänkta terroristerna kopplas till terrorsekten Islamiska staten och uppges ha planerat flera dåd i Sankt Petersburg, bland annat en bombattack mot Kazankatedralen den 16 december.

Nu meddelar Kreml att Vladimir Putin talat i telefon med Donald Trump under söndagen och tackat för att underrättelsetjänsten CIA hjälpt till att stoppa terroristernas planer, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

CIA ska ha lämnat uppgifter till sina ryska motsvarigheter, information som ledde till att attentatsmännen kunde spåras och gripas.

Putin bad Trump att framföra sin tacksamhet till CIA-chefen Mike Pompeo. Samtidigt försäkrade Putin att Ryssland omedelbart kommer att varna amerikanska myndigheter om man kommer över information om planerade terrordåd i USA.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders bekräftar att samtalet ägt rum.

”President Trump uppskattade samtalet och sade till president Putin att han och USA:s underrättelsetjänster är glada över att ha bidragit till att rädda så många liv”, säger Vita huset i ett uttalande.

”Båda ledarna är överens om att det här är ett gott exempel på något positivt som kan uppstå när våra länder samarbetar.”

Telefonkonversationen är den andra mellan de två ledarna sedan i torsdags. Då talade presidenterna bland annat om Nordkorea och krisen på Koreahalvön.

Putin berömde också Trump för att den amerikanska ekonomin just nu går starkt, något den amerikanske presidenten i sin tur tackade för offentligt.

Så tycker Vladimir Putin om Trump 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM