Tobé skeptisk till regeringens förslag: Missar 85 procent av våldtäkterna

avCecilia Benedelle, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen har lagt fram ett nytt förslag om en samtyckeslag och straffskärpningar för vissa sexualbrott.

Bra – men inte tillräckligt, anser Moderaterna.

– Regeringen missar 85 procent av alla våldtäktsdomar, säger Tomas Tobé, M.

Statsminister Stefan Löfven presenterade förslaget om samtyckeslag under sitt jultal i Köping.

– Sex ska vara frivilligt. Nu stärker vi det så att det står alldeles klart att det ska vara frivilligt och man ska veta att den person man vill ha sex med faktiskt också vill det, säger Stefan Löfven i talet.

Utöver samtyckeslag meddelade regeringen också att straffen ska skärpas för vissa sexualbrott.

Från oppositionen möter förslaget kritik trots att de i grunden är positiva till att lagändringar inom området.

”Träffar inte alla våldtäktsbrott”

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger att regeringens förslag i grunden är bra – men att det inte är tillräckligt omfattande.

– Moderaterna stödjer en ny samtyckeslag men vi beklagar att regeringens straffskärpningar inte träffar alla våldtäktsbrott, säger Tomas Tobé.

Han säger att de bland annat skulle vilja se höjda skadestånd till brottsoffer och även att det inom polisen upprättas särskilda sexualbrottsgrupper.

– Det är positivt med en ny samtyckeslag men det kommer att ha en mycket begränsad effekt på att klara upp fler våldtäkter, för att vi ska göra det krävs att vi får specialiserade sexualbrottsgrupper inom polisen för att få fram bättre utredningar.

– Vi behöver också höja straffminimum så att fler våldtäktsmän de facto sitter inne längre, nu missar regeringen 85 procent av alla våldtäktsdomar.

Skärp straffen – för alla våldtäkter

Tobé är kritisk till att regeringens skärpningar av straffskalan bara gäller fall som rubriceras som grov våldtäkt.

– Men 85 procent av domarna gäller våldtäkt av normalgraden och där lägger man inte fram några straffskärpningar över huvudtaget.

Allianskollegan Roger Haddad, Liberalernas rättspolitiske talesperson, säger att de vill studera förslagets utformning av straffrättsskalan och uppger att det är viktigt att en ny lag blir effektiv.

Han säger också att en stor del av problemet är att sexualbrott inte hanteras korrekt. Och att det beror på resurs- och kompetensbrits.

– De brottsoffer som utsätts för grova sexualbrott måste räkna med att de också kommer att få stöd och att polisen kommer göra allt för att gripa förövarna, men idag finns det stora brister i utredningsverksamheten och det måste rättas till om kommande lagstiftning ska få reell effekt, säger Roger Haddad.

Advokat Elisabeth Massi Fritz är inne på samma linje som Moderaternas Tomas Tobé:

”Jag är mycket nöjd och ser fram emot en efterlängtad samtyckeslag men jag kommer inte bli helt nöjd förrän det införs oaktsamhetsrekvisit istället för uppsåt för alla sexualbrott och inte bara för grova brott, jag vill också se avsevärt strängare straff för alla sexualbrott och att man förlänger preskriptionstiderna” skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

”Det är dags att införa ett noll tolerans!” avslutar hon.

”Handlar om bevisproblem”

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg säger till TT att hon är kritisk till samtyckeslagen som regeringen föreslagit.
– De problem vi har i dag handlar ytterst om bevisproblem, de kommer att kvarstå. Sex sker normalt mellan två personer, och det är sällan det finns ett vittne som kan berätta om vad som hänt, säger hon till TT.

Hon anser också att en rättsstat inte bör stifta lagar den inte kan upprätthålla.

– Man ska inte påverka samhället genom att kriminalisera saker, om man inte tror på en ökad effektivitet i fråga om fler lagförda.

Så många våldtäkter anmäls varje år i Sverige 00:34
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM