Familj i limbo på Bangkoks flygplats

avJoakim Magnå

NYHETER

Barnfamiljen från Zimbabwe har suttit fast på flygplatsen i Bangkok i två månader.

Familjen saknar visum för att resa vidare och nekas att återvända till Thailand, uppger thailändsk polis, enligt AFP.

De vill inte heller flyga tillbaka till hemlandet på grund av den politiska oron.

1 av 3 | Foto: Vincent Thian / TT / NTB Scanpix

Familjen på fyra vuxna och fyra barn – mellan två och elva år gamla – har försökt att lämna Thailand sedan slutet av oktober.

Men de saknar visum att resa vidare, vill inte återvända till Zimbabwe med hänvisning till säkerheten och är portade från Thailand på grund av att deras viseringar gått ut för länge sedan, skriver AFP. Enligt thailändsk polis anlände familjen i maj på turistvisum.

Deras knepiga sits har uppmärksammats i sociala medier i Thailand efter att en person spred en bild på när han ger ett av barnen en julklapp.

Som i Hollywoodfilmen

Familjen är strandsatt i storflygplatsen Suvarnabhumis avgångshall där flygbolagen har sett till att de fått mat.

Knipan för tankarna till Hollywoodfilmen ”The Terminal” där Tom Hanks rollfigur hamnar i limbo på flygplatsen JFK i New York efter att hans identitetshandlingar upphört gälla på grund av en militärkupp i hemlandet. Filmen är inspirerad av en verklig händelse, där en iransk flykting bosatte sig på Charles de Gaulle i Paris.

Den zimbabwiska familjen kom till flygplatsen den 23 oktober när de skulle flyga till Barcelona via Kiev. Eftersom de saknade visum till Spanien fick de inte borda flygplanet.

I stället skickades de till gränspolisen, som konstaterade att de vistats i Thailand fem månader längre än tillåtet.

Har sökt asyl

Samtidigt förklarade familjen att de vägrar flyga hem till Zimbabwe. De säger sig frukta för sin säkerhet i och med det osäkra läget sedan diktatorn Robert Mugabe avsatts av militären, uppger en myndighetskälla för AFP.

Enligt Bangkok Post gjorde familjen ett nytt försök att resa till Spanien den 7 november. Den gången kom de iväg. Men bara till Ukraina. Där tog det stopp när avsaknaden av visum upptäcktes och de tvingades återvända till Suvarnabhumi.

Familjen har nu registrerat sig som asylsökande hos FN. Talespersonen Vivian Tan säger till AFP att UNHCR just nu ”undersöker potentiella lösningar”.

Thailand tar formellt inte emot flyktingar.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Thailand

Zimbabwe