Årets trädgårdstrend: Enkelt och väldoftande

TT

Publicerad 2018-03-23

En rabatt full med doftande blommor som lockar humlor och bin – och som klarar sig trots att vi åker i väg. Låter det för bra för att vara sant?

Årets trädgård ska vara lika enkel som väldoftande. Blir skötseln för jobbig finns smarta knep att ta till.

– I år vill vi ha fjärilsträdgården – och det är ju det som är det enkla. Den torktåliga trädgården med verbena, lavendel och kantnepeta. Lämna dem i tre veckor och de klarar sig, säger Linda Schilén, trädgårdsmästare och föreläsare som är på plats när trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar slår upp portarna i Älvsjö under helgen.

Redan vid öppning ringlar köer av besökare sig långa till mässmontrar som är till brädden fyllda med perenner, plantor, knölar och rötter. Trädgårdsintresset är stort hos oss svenskar, men ibland kanske vi vill för mycket.

Linda Schilén vittnar om hur en del känner sig pressade när odlingssäsongen väl sätter i gång. Trädgården riskerar att bli en plats för stress i stället för avkoppling.

– Men trädgården är oändlig. Man behöver begränsa sig när man börjar odla.

Blommande buskar

Fler verkar ha insett vikten av att minska på arbetsbördan. Nu lutar det åt att det enkla börjar bli riktigt hett, enligt Linda Schilén. Robotgräsklipparen sköter jobbet hos allt fler. Samtidigt svämmar marknaden över av moderna hjälpmedel som gör det enklare att odla, från specialutformade potatishinkar till bihotell och smarta bevattningssystem.

När det kommer till rabatter är tipset att bjuda in naturen att växa fritt. Komplettera med formklippta buskar som buxbom och idegran. Eller kanske en buske som blommar vackert och i princip sköter sig själv.

– Satsa på att bara ha några få friväxande rabatter. Lägg igen resten och ha friväxande buskar som bara behöver putsas var tredje år, tipsar Linda Schilén.

Ätliga inslag

Välj rosor, hortensia, forsythia – eller varför inte något ätbart som bär? Populärt och inte alls så svårt att driva upp, intygar David Söderberg från Trädgårdsmästeriet Steninge slott, som saluför allt från björnbär till hallon i sin monter på trädgårdsmässan.

– Man vill att det ska vara enkelt – och det är enkelt. Men det finns några generella regler att ta hänsyn till, säger han och fortsätter:

– Som jordens ph-värde, som för exempelvis blåbär ska vara lägre än normalt, säger han och tar fram en ny nyzeeländsk sorts trädgårdsblåbär som passar utmärkt för vårt svenska odlingsklimat.

Låter det svårt att driva upp blåbär hemma på täppan? Alla kan lyckas, så länge man ser till att fråga om råd.

– Prata med oss trädgårdsmästare. Ta vara på den kompetens som finns, vi är utbildade.