Valet 2018

MSB: Främmande makter kartlägger påverkbara svenskar

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Andra länder samlar in namn på svenskar som verkar gå att påverka under valet, uppger MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Risken finns till exempel om man klickar på en sensationell nyhet på Facebook.

– Om du ser en nyhet som gör dig så arg att du vill springa till valurnan, då ska du, innan du gör det, börja tänka efter: ”Vem är avsändaren?”, säger Mikael Tofvesson, myndighetens operativa chef inför valet till Ekot.

Främmande makter försöker samla in namn på de svenskar som går att påverka under riksdagsvalet, till exempel genom att se vilka som tar till sig sensationella nyheter eller fake news.

– Ja självklart, de gör en analys över vilka grupper de kan nå, säger Mikael Tofvesson, operativ chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inför valet, till Ekot.

MSB specificerar inte för Ekot vilka främmande makter det rör sig om, men tidigare har myndigheten sagt att det vore dumt att bortse från Ryssland som ett av de länderna där svenskar kan hamna i register.

Syftet: skapa splittring

Mikael Tofvesson uppger att metoderna kan påminna om hur vanliga företag gör på Facebook, du klickar på något och tillåter företaget att se vem som gillar och delar informationen. Syftet med att andra länder vill samla in information är att skapa splittring i Sverige, vilket kan göra det svårare att verka som internationell aktör.

– Om du ser en nyhet som gör dig så arg att du vill springa till valurnan, då ska du, innan du gör det, börja tänka tänka efter: Vem är avsändaren? Varifrån kommer den här informationen? Vem är det som vill få mig att känna mig på det här sättet?, säger Tofvesson.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så tar du reda på hur mycket Facebook vet om dig

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Facebook

Politik

Valet i Sverige