Så blir vädret i påsk – både sol, snö och kyla

NYHETER

Snö och blötsnö drar under skärtorsdagen in över södra Sverige — med minusgrader, klass 1-varning och risk för halka som följd.

Men på flera håll kommer solen också att lysa under påskhelgen.

– Vill man ha sol är de mellersta delarna av landet klart bäst. Där kommer det att bli riktigt soligt väder, säger meteorologen Per Holmberg.

Ett lågtryck drar under skärtorsdagen in över södra Götaland och SMHI utfärdade under morgonen en klass 1-varning för snöfall i Skåne län.

– Där kan det komma mellan 5 och 10 centimeter snö eller blötsnö, vilket kan ställa till problem, säger Per Holmberg, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

I norra Götaland blir det halvklart till molnigt, i Svealand och vidare norrut blir riktigt vackert väder, enligt Per Holmberg.

Risk för halka

Temperaturerna under skärtorsdagen väntas ligga från 0 upp emot några plusgrader i södra Sverige, med risk för att kallare luft drar in under natten mot fredag då det kan bli 10-15 minusgrader, ned till 20 minus lokalt.

– Då är det risk för halka i samband med de stora snömängderna.

Längre norrut blir det stigande temperaturer som ligger mellan 0 och 3 plusgrader, med undantag för fjällen där det blir minusgrader.

Under långfredagens morgon ligger lågtrycket först kvar över de ostligaste delarna av Götaland och drar även in över Öland och Gotland.

– Men det är framförallt sydligaste Götaland som får de största mängderna snö. Det blir inte riktigt lika mycket på Öland och Gotland, menar Per Holmgren.

Mest soligt väder

Under eftermiddagen drar nederbörden bort från de södra delar men det blir kvar en del moln i större delen av Götaland, förklarar Per Holmberg.

– I Norrbottensfjällen blir det soligt väder men med lite mer moln och lättare snöbyar. Även i de sydöstra delarna av Svealand kan det bli en del moln, men annars kommer det att vara mest soligt väder.

Resten av påskhelgen blir det liknande temperaturer – från 0 upp till 3 plusgrader – och soligt i de mellersta och norra delarna.

– Vill man ha sol så är de mellersta delarna av landet klart bäst. Där kommer det att bli riktigt soligt väder, i söder blir det lite mer molnigt, säger Per Holmberg.

Soligt på flesta håll

I fjällen blir det dock kallare med flera minusgrader.

Under söndagen finns det risk för att ett nytt snöfallsområde drar in över de södra delarna och rör sig åt nordost med nordliga vindar som gör det blåsigt.

Dock kommer solen tillbaka igen under måndagen, med undantag för i de östra delarna där det blir en hel del moln.

– Men man kan säga att det blir soligt på de flesta håll, störst chans i de västra delarna, men lite mer osäkert i de östra delarna, säger Per Holmberg.

Nu börjar pollensäsongen 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Påsken

Foreca

SMHI