M vill se jobbskatteavdrag för 10 miljarder

Moderaterna föreslår reformer för sammanlagt 40 miljarder

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar partiets budgetmotion.
Foto: Hanna Franzén/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar partiets budgetmotion.

Moderaterna föreslår reformer för sammanlagt 40 miljarder kronor jämfört med regeringens övergångsbudget.
Där ingår ett nytt jobbskatteavdrag för 10 miljarder.

Moderatledaren Ulf Kristersson påpekar i sin budgetpresentation att det politiska läget är speciellt eftersom Sverige ännu inte har en ny regering.

– Vi lägger en budget som vi tycker gör det möjligt att genomföra som mycket politik som möjligt i det här läget, säger han.

Stora delar av budgetmotionen är känd sedan tidigare. M vill ta steg för att avskaffa värnskatten och utöka jobbskatteavdraget.

Moderaterna vill under mandatperioden utöka jobbskatteavdraget med 22 miljarder. Ett första steg tas nästa år med tio miljarder kronor. Dessutom vill M höja brytpunkten för statlig skatt och sänka skatten för pensionärer med 1,6 miljarder kronor mer än i regeringens övergångsbudget.

– Vi vet att det finns brett stöd för att sänka inkomstskatten, säger partiets ekonomisk politiske talesperson Elisabeth Svantesson.

Dessutom vill partiet öka antalet polisanställda med 10 000 personer till 2024 och satsa sammanlagt 18 miljarder kronor på försvaret under perioden 2019–2021.

Publicerad:

LÄS VIDARE