Vårdpersonal kan få mobilförbud

avClaes Olsson

Flera ur vårdpersonalen ska ha lekt med sina telefoner i stället för att göra sitt jobb vid ett flertal tillfällen. Fallen har Lex Sarah–anmälts och nu vill socialnämnden i Olofström stoppa mobilanvändandet med ett förbud, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

– Det måste utredas ordentligt, säger Patrik Krupa (M), nämndens andra vice ordförande till Aftonbladet.

I en utredning som Olofströms kommun gjort säger en anställd att ”det är mycket mobilanvändande på arbetstid”, skriver SVT Nyheter Blekinge. Det ska handla om att personal inom äldreomsorg och LSS som använder sina privata telefoner när de är i tjänst. Nu vill socialnämnden ha hårdare tag.

– Det har kommit in en anmälan från en i personalen angående att personalen på ett äldreboende använder mobiltelefon under tiden de ska hjälpa brukarna. Det måste utredas ordentligt, säger Patrik Krupa (M), nämndens andra vice ordförande.

Nu väntar man in ett förslag om skärpning kring användning av privat telefon på jobbet.

– Vi har fått signaler om att man använder telefoner i tjänsten som vi inte tycker är okej. Det är få tillfällen men det har förekommit, säger nämndsordföranden Miroslav Milurovic (S) till SVT.

Enligt Lex Sarah-anmälningarna ska personalens mobilanvändande gått ut över arbetet. Det finns redan regler som säger att det inte är tillåtet att surfa eller prata i privata telefoner på arbetstid. Det har dock hänt att anställda brutit mot reglerna och därför vill man ta fram nya riktlinjer.

Välkomnas av facket

Det är något som välkomnas av fackförbundet Kommunal – även om de gärna ser att riktlinjerna gäller för flera.

– Det ska omfatta alla anställda i kommunen. Och att arbetsgivaren, tillsammans med Kommunal och de övriga facken kommer fram till en policy som är rimlig för 2018 och framåt i tiden, eftersom fler och fler yrken kommer att börja använda mobiltelefoner i arbetet, säger Ing-Mari Holtne, ordförande för Kommunal i Olofström, till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM