Brå, Brottsförebyggande rådet

Brå: Fler kvinnor utsätts för sexualbrott

Fortsätter öka även i år enligt nya trygghetsundersökningen

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

De senaste fem åren har antalet personer som upplever att de utsatts för sexuella övergrepp ökat, enligt Brå:s nationella trygghetsundersökning.

Den senaste undersökningen förstärker trenden.

– Det finns en annan medvetenhet. Ju mer man pratar desto mer öppen vågar man vara, säger Anna som utsattes för ett övergrepp på en dejt 2017.

Brottsförebyggande rådet, Brå, släppte under måndagen den årliga nationella trygghetsundersökningen med siffror från 2017.

I enkäten, som görs på webben och via post, tillfrågades 200 000 personer av bägge könen mellan 16 och 84 år om deras utsatthet för brott, oron för att utsättas för brott samt om deras erfarenheter av och förtroende för rättsväsendet.

Undersökningen bygger alltså inte på anmälda brott, utan personernas erfarenhet eller upplevelse.

Trenden med att fler personer som uppger att de varit med om någon typ av sexuellt ofredande fortsätter att öka, visar årets undersökning.

– Utsattheten för sexualbrott har ökat och det här gäller framförallt kvinnor, säger Sofie Ahlin, utredare på Brå.

Unga kvinnor mest utsatta

De drabbade är framförallt unga kvinnor. 34,4 procent av kvinnorna i åldersgruppen 16–24 år uppger att de varit offer för sexualbrott under förra året. Samma siffra för män i den åldersgruppen är 3,7 procent.

Enligt Sofie Ahlin är frågan om vad för sexbrott personen utsatts för väldigt bred och kan handla om allt från lindrigare brott som verbala kränkningar till grova fysiska övergrepp.

– Vi särredovisar allvarliga sexualbrott och 2017 var det 1,4 procent som uppgett att de utsatts för sådana. 2016 var den siffran 1,1 procent.

Nationella trygghetsundersökningen går inte in på orsaken till ökningen, men Sofie Ahlin tror att flera faktorer kan ligga bakom.

– Andelen som uppger att de utsätts har ökat de senaste fem åren. Vad det beror på kan ha att göra med att anmälningsbenägenheten ökar men det kan också bero på att det är en faktisk ökning.

MeToo kan vara en faktor

– Det är klart att en kampanj som MeToo skulle kunna vara en faktor som har gjort att vi kan se att siffrorna har ökat. Men den här ökningen började redan före MeToo.

30-åriga Anna är en av många som uppger att hon under en dejt förra året utsattes för att övergrepp.

– Det skedde med en bekant person i en ganska lugn miljö som spårade ur. Jag var hemma hos personen för att umgås och han lyssnade inte när jag sa nej och blev aggressiv i stället. Han la sig ovanpå mig och förgrep sig på mig, säger hon.

Efter ett par veckor polisanmälde Anna händelsen, men efter förhör med henne och den misstänkte mannen lades förundersökningen ner.

Anna tror själv att debatten som förs kring sexuella övergrepp gör att fler inser att de blivit utsatta.

– Metoo påverkar ju absolut. Även om det har kommit en samtyckeslag i år har det ju varit en diskussion kring det tidigare. Man pratar mer om det och jag tror att det tas upp mer i skolan. Det finns en annan medvetenhet. Ju mer man pratar desto mer öppen vågar man vara.

 
Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

”Årets fuckgirl” är en av många

ÄMNEN I ARTIKELN

Brå, Brottsförebyggande rådet

Sexualbrott

MeToo