Mejla

Wolfgang Hansson

Saudiske kronprinsen har blivit en paria

G20-mötet i Buenos Aires kan bli en obekväm historia

Mohammed bin Salman anländer i Buenos Aires, Argentina.
Mohammed bin Salman anländer i Buenos Aires, Argentina.

NYHETER

Vem kommer att vilja stå bredvid Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman när det traditionella familjefotot ska tas på världsledarnas möte i Argentina?

Anklagelsen att han har blod på sina händer kan leda till många märkliga och pinsamma situationer i maktens korridorer.

På ett sätt är det konstigt att bin Salman, eller MBS som han brukar kallas, över huvud taget vågat sig till G20-mötet i Buenos Aires.

Inte nog med att han anklagas för att personligen ha beordrat mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som begicks på Saudiarabiens konsultat i Istanbul den 2 oktober. Ett mord som i sitt utförande för tankarna till när Iraks förre diktator Saddam Hussein härjade som värst. Han riskerar dessutom att bli gripen i Argentina anklagad för krigsbrott i Jemen där Saudiarabien sedan 2015 bedriver ett proxykrig mot Iran.

Argentinas konstitution ger landets åklagare rätt att åtala personer som misstänks för krigsbrott eller tortyr oavsett var brotten är begångna.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har lämnat en lista på 90 som de anser olagliga bombningar som den saudiska koalitionen genomfört i Jemen mot skolor, marknader och sjukhus.

Det är inte särskilt troligt att argentinska åklagare hinner pröva frågan om ett eventuellt åtal under de få dagar som Mohammed bin Salman befinner sig i landet men många trodde att bara själva risken för att bli gripen skulle få MBS att hålla sig borta från mötet.

Rikemansklubb

Ledarna för världens 20 största ekonomier möts en gång per år för att gemensamt försöka lösa svåra ekonomiska och politiska problem. En informell klubb där världens rikaste och mäktigaste som står för 85 procent av världens samlade BNP, kan träffas under mer avslappnade former. Vid sidan av arbetssessionerna träffas de ledare som vill mellan fyra ögon. Det är där de verkliga besluten fattas.

Men frågan är vem som vill träffa Mohammed bin Salman?

Den saudiske kronprinsen har på kort tid blivit en paria. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA pekar ut MBS som den som direkt beordrade mordet på Khashoggi. En anklagelse som först kom från Turkiets president Tayyip Erdogan som också är med på mötet. Därmed finns det ingen av världsledarna som kan låtsas som att de inte vet att kronprinsen sannolikt har blod på sina händer.

Märkligt nog har USA:s president Donald Trump, trots CIA:s utpekande, sagt att han vägrar låta mordet på Khashoggi påverka USA:s relationer med Saudiarabien oavsett om MBS är skyldig eller inte.

Putin åkte hem

Det är en inställning han är tämligen ensam om bland västvärldens ledare som knappast lär stå i kö för att hälsa på den saudiske kronprinsen eller slåss om att stå bredvid honom när det traditionella familjefoto tas på alla ledarna när mötet inleds på fredag.

Majoriteten kommer sannolikt som en markering mot honom att tacka nej till att möta kronprinsen enskilt. Alternativt ta tillfället i akt och konfrontera honom direkt om både mordanklagelserna och krigsbrotten.

När Ryssland annekterat Krim gick de övriga ledarna på president Putin så hårt att han åkte hem tidigare från G20-mötet i Australien.

Tyskland har redan frusit sin vapenexport till Saudiarabien. USA har riktat sanktioner mot 17 saudiska medborgare som var inblandade i mordet, dock inte kronprinsen. EU-sanktioner kan vara på väg.

Normalt brukar världens ledare vara mycket måna om att hålla sig väl med världens största oljeexportör och en av världens största vapenimportörer. Men mordet på den regimkritiske journalisten Khashoggi är så extremt att de inte kan blunda för det.

Markering mot Trump

Mordet har dessutom öppnat världens ögon för vad som sker i det annars bortglömda kriget i Jemen där halva befolkningen hotas av svält. USA:s kongress som numera normalt röstar strikt efter partilinjerna beslutade i går att USA ska dra sig ur kriget i Jemen där man stöttar den saudiska koalitionen. En kraftig markering mot president Trump och hans hantering av Khashoggi-affären.

Röstsiffrorna blev 63-37 i senaten trots att Republikanerna är i majoritet.

Vid sidan av Kronprins Salman finns det skäl att följa vad som händer mellan Putin och Trump. Efter massiv kritik på hemmaplan för sina flata reaktioner på den senaste ryska aggressionen i Ukraina har Trump hotat att ställa in sitt planerade möt med Putin. Om han verkligen gör det är en helt annan sak. Trump verkar ju vara svag för Putin.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

CIA: Saudiarabiens kronprins beordrade mordet på Khashoggi

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Jamal Khashogghi

Mohammed bin Salman

G20

Saudiarabien

Jamal Khashoggi

Donald Trump

Buenos Aires