Nyheter

Åkesson kom till stan - då hoppade SD:s toppnamn av

Av: 

Mattias Sandberg

NYHETER

Abdel Ahad: "Jag kände mig inte hemma i partiet"

I dag kom Jimme Åkesson till Trollhättan - då valde SD:s andranamn i kommunen att lämna partiet.

Nu går David Abdel Ahad över till Folkpartiet.

– Jag trodde att SD menade allvar när de sa att det skulle vara nolltolerans mot rasism inom partiet. Men det finns fortfarande mycket främlingsfientlighet kvar, säger Ahad till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson är ute på en Sverigeturné inför EU-valet. 

I går besökte han Göteborg - och möttes av tusentals motdemonstranter som tvingade Sverigedemokraternas partiledare att ställa in sitt tal på grund av det kraftiga motståndet.

I dag besöker Åkesson Trollhättan och och Vänersborg och polisen har valt att förstärka sin styrka eftersom de räknar med motdemonstranter.

Toppnamn hoppar av

I Trollhättan står David Abdel Ahad, 18, som nummer två på SD:s valsedlar till kommunfullmäktige.

Men i dag - bara timmar innan Åkesson kom till stan - valde Ahad att lämna partiet.

– Jag har begärt utträde i dag. Jag kände mig inte hemma i partiet eftersom det var mycket falska förhoppningar och polerad retorik. Jag trodde att SD menade allvar när de sa att det skulle vara nolltolerans mot rasism inom partiet. Men det finns fortfarande mycket främlingsfientlighet kvar, säger Ahad till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Jag har själv invandrarbakgrund från Mellanöstern så till slut blev det för jobbigt att vara med. 

Ahad, som gick med i SD under 2013, kommer nu att gå med i Folkpartiet.

– Jag är engagerad i skolfrågor och jag tycker Folkpartiet har den bästa skolpolitiken, säger Ahad.

"Jag tycker det är modigt"

På Folkpartiet bekräftar man Ahads övergång.

- David har lämnat in sina uppgifter till oss så allt är klart. Att han kom till oss är jätteroligt och visar ju att alla människor kan nå insikter så att man förändrar sig under livets gång. Det är ju en mänsklig rättighet att förändra sina ställningstagande, säger Dan Möllengård, gruppledare för Folkpartiet i Trollhättan.

Han fortsätter:

- Jag tycker det är modigt av David att stå för en förändring och fundera på vilket budskap han tidigare varit med och drivit fram.

Hos Sverigedemokraterna meddelar man att man nu kommer stryka Ahads namn - och beställa nya valsedlar.

- Ens kandidatur för Sverigedemokraterna är naturligtvis frivillig och om David anser sig sympatisera med ett annat parti är det givetvis bra att han i god tid innan valet deklarerar detta. Kommunföreningen får genom valmyndigheten beställa nya valsedlar med de kvarvarande kandidaterna, säger Henrik Gustafsson, informationssekreterare.

Andranamn på valsedeln

David Abdel Ahad står i nuläget som nummer två på SD:s valsedlar till kommunfullmäktige - men det är inga problem att ta bort honom från valsedeln.

- I teorin kan ett parti plocka bort namn från valsedeln fram till valdagen. Det enda man behöver göra är att trycka nya valsedlar och distribuera ut dem till vallokalerna. Men det finns ingen gräns för när du kan plocka bort ett namn, säger Linda Bidestedt, valadministratör på Länsstyrelsen. 

- I Trollhättan är den fria kvoten 132 000 valsedlar, förutsatt att partiet fick mandat i föregående val. Sedan får partiet välja själva om de vill beställa hela den fria kvoten direkt eller inte. Går man över den fria kvoten så får man betala själva. Det kostar 750 kronor i grundavgift och sedan är det 44 kronor per 1 000 valsedlar.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: