”Ryssland vill starta ett tredje världskrig”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

”Ryssland vill starta ett tredje världskrig.”

Det hävdar Ukrainas premiärminister som på fredagen använde sitt kanske starkaste språkbruk hittills i ordkriget med Ryssland.

Premiärministern Arsenij Jatsenjuk anklagar Ryssland för att vilja starta ett tredje världskrig genom att ockupera Ukraina ”militärt och politiskt”.

– Världen har ännu inte glömt andra världskriget, men Ryssland vill redan starta ett tredje världskrig, sa han  i ett direktsänt tal inför regeringen enligt Reuters.

– En militär konflikt i Ukraina kommer att leda till en militär konflikt i Europa.

Del två av operationen inledd

Samtidigt uppger den ukrainska presidentens kansli att ukrainska specialstyrkor har inlett den andra delen av sin operation mot proryska styrkori. Det handlar om att skära av staden Slovjansk fullständigt, enligt ett uttalande som citeras av Interfax.

Syftet med operationen är att blockera "terroristerna i Slovjansk och förebygga att civila skadas", meddelar presidentkansliet.

Enligt tidigare uppgifter har de ukrainska specialstyrkorna inte för avsikt att storma staden.

– Vi kommer inte att offra liv bland våra medborgare för att vinna några segrar, men sabotörerna och terroristerna måste svara för sitt agerande, sade de ukrainska säkerhetsstyrkornas chef Valerij Krutov på en presskonferens i Kiev.

Över nära gränsen

Ryska trupper som övar nära Ukraina har kommit så nära som en kilometer från gränsen. Det hävdar Ukrainas försvarsminister Mychailo Koval som citeras av Interfax.

Det ryska flyget ska också ha deltagit i manövern, enligt Koval.

Aftonbladet-TT

Publicerad: