Ukraina vänder om EU-avtal

1 av 4
NYHETER

Hundratusentals demonstrerade på gatorna över Ukrainas flört med Ryssland.

Nu har president Viktor Janukovitj gett vika för folket.

Han uppger att han vill skriva under det omstridda EU-avtalet.

Efter flera turer och massiva protester gör Ukrainas ledning en helomvändning.

Landets president Viktor Janukovitj har uppgett att han kommer skriva på samarbetsavtalet med EU, har EU:s utrikeschef Catherine Ashton uppgett för reportrar, enligt BBC.

”Kommer underteckna”

Ashton har meddelat att presidenten var bekymrad över ”kortsiktiga ekonomiska frågor” för Ukraina som han tyckte behövde lösas, men han ska ha ställt sig positiv till att skriva under det djupgående samarbets- och frihandelsavtalet med EU.

– Janukovitj gjorde det klart för mig att han har för avsikt att skriva under frihandelsavtalet, säger Ashton till reportrar när hon anlände för ett möte i Bryssel under torsdagsmorgonen enligt nyhetsbyrån AP.

Demonstrationerna i Kiev har varit konstanta i tre veckor och pågick fortfarande under torsdagsmorgonen. Kanske kan läget i huvudstaden lugna sig efter Ashtons besked.

Efter att den ukrainska ledningen avfärdat avtalet i slutet av förra månaden och i stället närmat sig Ryssland och Vladimir Putin tog demonstrationerna ordentlig fart, och kravallpolis har flera gånger slagit till mot torget i Kiev.

Från västerländskt håll har man utövat påtryckningar för att få Ukraina att omvärdera sin syn på avtalet och Catherina Ashtons resa till landet under veckan verkar ha gett resultat.

Putin hoppfull

Ukraina har kämpat med hårda ekonomiska förhållanden under de senaste årens finanskris och Ashton tror att ett ingående i avtalet kan ”hjälpa att få in de investeringar de behöver”.

Landet har sökt stödpaket från Internationella valutafonden, IMF, för att undvika statskonkurs.

Under torsdagen har även Rysslands Vladimir Putin uttalat sig om Ukrainas belägenhet.

– Jag hoppas att den politiska makten i landet kommer fram till en överenskommelse som är i det ukrainska folkets intresse och hittar en lösning på alla problem som har byggts på, säger han enligt Reuters.

Putin välkomnade samtidigt Ukraina att gå med i den ryska tullunionen.