Reinfeldt: "Ett värdigt avsked"

NYHETER

För en dag la Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt partipolitiken åt sidan.

I stället hyllade de tillsammans Nelson Mandela på plats i Johannesburg.

– Det har varit ett värdigt avsked, säger Fredrik Reinfeldt.

Två partiledare, en partisekreterare och en kronprinsessa reste från Sverige för att hylla Sydafrikas förra president Nelson Mandela på plats i Johannesburg. Men de kom med olika utgångspunkter. Statsminister Fredrik Reinfeldt och kronprinsessan Victoria var på plats som representanter för Sverige. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin var direkt inbjudna av systerpartiet ANC. Trots det verkar minnesceremonin ha gjort stort intryck på alla närvarande – framförallt talet från USA:s president Barack Obama.

– President Obama fångade väldigt bra det här med att ha Mandela som en utgångspunkt för vad vi skulle vilja bli, och att också leva för att försöka uppnå det, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

"Historisk manifestation"

Stefan Löfven tyckte att manifestationen var historisk. I en intervju med TT berättar han hur han själv stod och skramlade med en ANC-bössa under åren med apartheid.

– Ja, det gjorde jag. Det var aldrig någon tvekan om att de skulle få stöd, säger han.

Det ihållande hällregnet sänkte dock stämningen lite – flera platser på den gigantiska FNB-stadion gapade tomma.

– Ja, det var bra synd med vädret, och så tycker jag att de kunde ha sjungit mer, säger Carin Jämtin till TT.

Huruvida kronprinsessan Victoria delade de svenska politikernas ruelse är dock oklart. Hon smet snabbt förbi journalisterna på plats och avböjde alla intervjuer.