Löfvens huvud(v)ärk: Kraven från Sjöstedt

Här är V-kraven som kan ge S-ledaren Stefan Löfven huvudvärk.

I nya valplattformen sätter Vänsterpartiet hårt mot hårt i en rad frågor som går på tvärs med Socialdemokraternas politik.

– Det är bra att de hissar välfärden som en jätteviktig fråga. Den är viktig också för oss, säger Stefan Löfven.

I går presenterade Vänsterpartiet sin valplattform inför riksdagsvalet och mandatperioden 2014-2018. Man slår till exempel fast att uttag av vinster i välfärdsbolagen ska förbjudas, att det fria skolvalet ska slopas, att arbetstiden på sikt ska kortas och att föräldraledigheten ska delas lika mellan föräldrarna.

V går betydligt längre än S i frågorna – och krockar därmed rejält med det parti man hoppas kunna bilda regering med efter valet i höst.

– Vi vill regera med S och MP. Det är vårt mål och vi kommer aldrig att hjälpa Fredrik Reinfeldt att bli statsminister, men vi kan inte sitta i en regering där man fortsätter privatiseringspolitiken. Då fortsätter vi hellre som oppositionsparti, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

"En absolut knäckfråga"

Men att kraven skulle kunna äventyra ett samarbete med S tror han inte.

– Nej det tror jag inte, vi får ha en diskussion om hur vi ska göra i så fall. För oss finns bara en fråga som vi lyfter som en absolut knäckfråga. Och det är vinsterna i välfärden.

Jonas Sjöstedt berättar att V:s möten i dag ofta gästas av Socialdemokrater, som gillar hans besked om välfärdsvinsterna.  Han tror därför att det kommer att finnas öppningar för ett samarbete framöver.

V-ledaren framhåller också de frågor där han tror det skulle vara enkelt för honom och Löfven att samarbeta.

– Jag ser Löfven som en i grunden väldigt klok karl. Jag tror att han ser att om han ska få igenom det som till exempel LO vill ha när det gäller arbetsrättsliga frågor så kan han göra det med oss, säger Sjöstedt.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven var på resa i Tyskland i går och hade därför i går kväll inte läst V:s valplattform.

Skräms inte

Han säger dock att han inte skräms av de hårda kraven.

I stället väljer han att, liksom Sjöstedt, fokusera på likheterna.

– Det är uppenbart att de har samma ambitioner och gör samma analys som oss, att någonting måste göras åt den situation som råder inom välfärden i dag. Låt oss börja med det, säger Löfven.

– Det är bra att de hissar välfärden som en jätteviktig fråga. Den är viktig också för oss. Välfärden ska inte drivas av vinstintressen, det ska vara medborgarnas bästa som avgör.

Publisert: