Onyttig mat som är ganska bra ändå

Med ständiga matlarm blir livet lätt förvirrat. Listan med saker vi inte bör äta och dricka tycks bara bli längre.

Men enligt dietister kan vi utan ångest unna oss några smaskiga favoriter.

Man ska inte lyssna på allt som påstås i nya hälsorön. Det säger den australiensiske nutritionisten och dietisten Susie Burrell i en artikel i New York Post.

Hon drar en lans för sju av våra vanligaste godsaker och får medhåll av den svenska bantningsprofessorn Stephan Rössner.

Han har inga invändningar mot Burrells påståenden.

– Det hon säger är helt okej, säger Stephan Rössner.

Kaffe

Svenskarnas nästan obligatoriska dunderhonung sägs vara ohälsosam. Men kaffekoppen är full med antioxidanter.

– Det finns bra bevis för att två till tre koppar minskar risken för hjärtsjukdomar, säger Susie Burrell.

Men det är dåligt att hinka i sig mer än tre koppar. Kaffe som smaksatts med tillsatser är inte heller bra.

– En slät kopp svart kaffe eller en liten med lite mjölk går bra, men stora mängder mjölk och socker tar bort de hälsosamma fördelarna, säger Burrell.

Potatis

Pommes frites är inte nyttigt. Däremot är potatisen, trots högt glykemiskt index, bra jämfört med spaghetti och makaroner.

– Med färre kalorier än den genomsnittliga portionen av pasta eller ris är en potatis näringsrik och extremt mättande – men akta smöret! säger Burrell.

Bacon

Det här kan väl ändå inte vara nyttigt? Ja, men bara ibland enligt Burrell.

– En liten portion en gång i veckan är inget problem, särskilt om man väljer magra sorter. Mer viktigt är hur det steks och att man häller bort överblivet fett.

Surdegsbröd

Vitt bröd kan visst vara nyttigt. På Södermalms kaféer kan folk jubla åt att surdegslimpan faktiskt är bra för dig.

– Till skillnad från vanligt vitt bröd ger surdegsprocessen ett relativt lågt glykemiskt index, vilket betyder att glykosen släpps ut i blodet mer långsamt, säger Burrell.

Ägg

Några hälsofantaster äter bara äggvitan för att minska fettintaget. Men gulan innehåller vitamin A och D. Den är även full av viktiga fettsyror.

– Ägg är inte den kolesterolmardröm som de ofta anses vara. Ett eller två per dag ger ett näringsrikt tillskott oavsett diet, säger Burrell.

Vanlig yoghurt

I butikshyllan finns fettsnål yoghurt. Men de kan innehålla en massa socker för att kompensera för det man förlorar i smak.

– Alla mjölkprodukter har flertalet hälsofördelar. De ger högkvalitativt protein och även kalcium, magnesium och fosfor. Vanlig yoghurt är ett bra val, enligt Burrell.

Varm choklad

Nej, det gäller inte pulverchoklad som proppats full med socker. Gör choklad av rå kakao eller rent kakaopulver med lite mjölk och vatten.

– Kakaopulver är rikt på antioxidanter och ger en näringsrik och god dryck. Den beska smaken gör också att du inte överkonsumerar, säger Burrell.

Publisert: