Tusentals ratar läkaren – googlar sin könssjukdom

Nu oroas Läkemedelsverket över att många unga väljer att  internetbehandla könssjukdomar själva i stället för att uppsöka läkare.

– Det kan ge allvarliga biverkningar, säger Marie Kerttu, utredare vid Läkemedelsverket.

Under en månad görs totalt 200 000 svenska sökningar på läkemedel på Google. Det visar en ny kartläggning som Läkemedelsverket har beställt, skriver Dagens Nyheter.

Av dessa 200 000 sökningar görs runt 4 400 sökningar på läkemedel mot könssjukdomar.

”Kan innehålla gift”

Läkemedelsverket är oroligt över att många unga väljer att behandla genanta sjukdomar på egen hand. I stället för att uppsöka läkare och apotek diagnostiserar många sig själva och beställer läkemedel på internet. Detta menar Marie Kerttu, utredare vid Läkemedelsverket, kan få oanade konsekvenser.

– Förutom att vissa läkemedel är olagliga i Sverige kan de innehålla giftiga ämnen, felaktiga doser och vara helt verkningslösa. Det kan ge allvarliga biverkningar. När man beställer läkemedel från oseriösa sidor vet man inte vad man får i brevlådan, säger hon till Aftonbladet.

Kan vara förfalskning

Marie Kerttu förklarar att farorna med att beställa läkemedel på egen hand är att det är omöjligt att avgöra om dessa är förfalskade eller inte.

– För att kunna se läkemedlets kvalitet måste man göra en kemisk analys. Har man fått en klamydiainfektion, till exempel, ska man uppsöka läkare för att få en diagnos och ett recept som man hämtar ut vid ett godkänt apotek.

Publisert: