Studie: Barn har svårt att hålla i pennor

Foto: TT
Barn nu för tiden kan inte hålla pennor korret, varnar läkare.
NYHETER

Barnen i dagens samhälle växer upp med pekskärmar vilket är förödande för deras muskler i fingrarna, menar läkare. Detta gör att de har svårt att hålla i pennor, skriver The Guardian.

Barn har svårt att att hålla pennor och penslar ordentligt eftersom de överanvänder teknologi i form av pekskärmar, varnar läkare.

Deras muskler i fingrarna är nämligen inte starka nog att kontrollera riktningen.

– Barn kommer inte till skolan med samma kontroll och fingerfärdighet som barnen gjorde för tio år sedan. Barnen som börjar i skolan får en penna men är inte i stånd att kunna använda den eftersom de saknar den grundläggande rörelseförmågan. För att kunna gripa tag i en penna och röra den måste du ha stark kontroll över de fina musklerna i dina fingrar. Barnen behöver flera möjligheter att kunna utveckla dessa färdigheter, säger Sally Payne, som är ergoterapeut vid organisationen Heart of England foundation NHS Trust, till The Guardian.

Bygga med klossar bättre för musklerna

Den växande populariteten för Ipads och andra liknande enheter innebär att barn ges färre möjligheter att öva upp sina muskler. Istället är tradionella aktiviteter som att bygga med klossar bättre för barns muskler och för att lära sig greppa, menar experter.

Den största konsekvensen av denna utveckling är att handstilen blir slarvigare vilket kan maskera andra inlärningssvårigheter.

Barbie Clarke, en barnpsykolog och grundare av forskningscentret ”Family kids and youth” säger dock att förskolor är medvetna om problemet och uppmuntrar barn att använda pennor med ny teknik.

Så kommer du ur mobilberoendet 00:34