Svensk imam ger vapen till rebeller

1 av 4 | Foto: En syrisk armétank patrullerar i Homs, en stad som har plågats av strider under flera år.
NYHETER

Sedan ett halvår tillbaka smugglar en före detta imam vid en svensk moské vapen till rebellerna i Syrien, rapporterar Ekot i Sveriges Radio

Även om smugglingen sker utomlands riskerar mannen fyra års fängelse.

– Det räcker faktiskt att det är någon som är skriven här för att det ska vara ett brott i Sverige, Thomas Tjäder, säkerhetspolitisk expert på ISP, Inspektionen för strategiska produkter, till radion.

Imamen kommer från Syrien och enligt uppgifter till Ekot är han en av de viktigaste länkarna i kedjan som smugglar vapen till de syriska rebellerna.

Mannen var under flera år huvudimam i Stockholms moské på Medborgarplatsen. Han har även varit ordförande i en europeisk organisation för imamer.
Men sedan ett halvår tillbaka är han engagerad i den syriska oppositionen och förser dem med vapen, enligt uppgifter till Ekot.

Vapen från Libyen

Enligt Ekot ska mannen vara den som ser till att vapnen köps upp och hämtas, framförallt i Libyen, men även i europeiska länder som Bosnien. Vapnen fraktas sedan vidare med båt eller flyg till Turkiet där de sedan körs till rebeller som tar emot på andra sidan gränsen. Arbetet med vapensmugglingen är ingenting som mannen försöker mörka, Cambridgeforskaren Raphaël Lefèvre har intervjuat svensken om vapenhandeln.

– Han var väldigt öppen med det han gör i form av att försöka få in vapen till Syrien och särskilt till området kring Homs, säger Raphaël Lefèvre till Ekot.

”Köper mjölk”

Att smuggla vapen kan ge upp till fyra års fängelse för brott mot krigsmateriellagen. Och enligt Thomas Tjäder, säkerhetspolitisk expert på ISP, som är en svensk myndighet som kontrollerar vapenexport, behöver inte brottet ha skett i Sverige.

– I det här fallet gäller det en svensk medborgare men det räcker faktiskt att det är någon som är skriven här för att det ska vara ett brott i Sverige. Att vapnen aldrig passerar Sverige, spelar ingen roll, säger Thomas Tjäder till radion.

Ekot har varit i kontakt med ledaren för organisationen som imamen är engagerad i. Ledaren bekräftar att den före detta imamen reser runt i världen och samlar in pengar åt organisationen. En del av pengarna används för att köpa vapen, som enligt ledaren köps de av regimen inne i Syrien, och inte från Libyen.
Från Libyen köper de mjölk, menar han.

Men enligt Ekots källor inom samma organisation är det vapen som de fraktar från Libyen. Och enligt Cambridgeforskaren Raphaël Lefèvre sker vapensmugglingen från Libyen öppet:

– Det är ingen hemlighet att den här gruppen skickar vapen till Syrien, säger han till Ekot.