Nyheter

Flygbilderna visar den totala förstörelsen

Av: 

TT

Olof Svensson

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Tyfonen Haiyan piskade upp en fyra meter hög flodvåg som ödelade Tacloban och 10 000 människor har dött.

95 procent av staden är förstörd – nya flygbilder visar den massiva förödelsen.

– Jag saknar ord att beskriva förödelsen. Det är fasansfullt. En mänsklig tragedi, säger Manuel Roxas på filippinska inrikesdepartementet.

Tipsa | Aftonbladet

Tyfonen Haiyan klassas som en av de kraftigaste som någonsin uppmätts.

När den slog till drog den med sig en gigantisk flodvåg som svepte in över kuststäder vid den filippinska östkusten.

Enligt filippinska polisen förstörde vågen 70 till 80 procent av byggnaderna i provinsen Leyte.

Döda människor överallt

Den filippinska katastrofmyndigheten National disaster risk reduction, uppger att 95 procent av Tacloban, som är huvudorten på ön, förstörts, rapporterar Manila Bulletin.

Uppskattningsvis dödades mer än 10 000 människor enbart i Tacloban, rapporterar tidningen.

Dramatiska bilder från när vågen slog till visar hur bilar sveps bort och hur människor desperat försöker fly för sina liv.

Många offer tros ha drunknat när havsvatten fyllt med bråte forsade in över land - som en jättelik tsunami, skriver Reuters.

Döda människor har hittats i träd, i byggnader och längs trottoarer. Hittills har mellan 300 och 400 döda återfunnits. Men enligt lokala myndigheter befarar man att dödstalet kommer att stiga till långt över 10 000.

Nya flygbilder visar hur tyfonen drabbat landet.

– Jag saknar ord att beskriva förödelsen. Det är fasansfullt. En mänsklig tragedi, säger Manuel Roxas på filippinska inrikesdepartementet, till Reuters.

"Människor går runt som zombier"

Han fortsätter:

– Från en helikopter kan du få en överblick av förödelsen. Från strandkanten och en kilometer in mot land står inga byggnader kvar. Det var som en tsunami.

Räddningsarbetare som tagit sig fram till de värst drabbade områdena vittnar om total förödelse där människor desperat letar efter sina anhöriga.

– Människor går runt som zombier och letar efter mat, säger medicinstudenten Jenny Chu, till Reuters.

Samtidigt har räddningsstyrkor haft svårt att ta sig fram till ödelagda städer och byar i de centrala delarna av landet på grund av förstörda broar, vägar och flygplatser.

Global hjälp är nu på väg, uppger Röda Korset.

Tidigt i morse kom ett team med läkare, sjuksköterskor och samordnare, från biståndsorganisationen Skandinaviska barnmissionen fram till staden Tacloban.

– Det går knappt att ta sig dit. Men nu har vi lyckats, och kommit fram till en situation som är fullständigt sönderslagen. Tacloban är en spökstad, säger Thord Dahl, som ansvarar för Barnmissionens arbete i Filippinerna, till TT.

Svensk hjälp på väg

Han uppger att man nu ska undersöka vilka insatser man kan göra.

– Det går inte att förstå hur svårt människor har det. Allting är förstört.

Vid lunchtid på måndagen lyfter ett Hercules-plan lastat med kommunikationsutrustning och materiel till basläger lyfter i dag efter lunch från Örebro flygplats med destination Filippinerna. I MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som gör sändningen tillsammans med samarbetspartners inom International Humanitarian Partnership (IHP), kommer i morgon också att skicka personal till katastrofområdet. De svenska baslägren ska, enligt MSB, bli en knutpunkt åt FN:s hjälporganisationer.

Mellan fem och tio miljoner människor beräknas ha "påverkats" av tyfonen i landet. Många har förlorat sina hem och hjälparbetare arbetar nu intensivt för att se till att människor får vatten, mat och mediciner.

På tisdagen väntas ett tropiskt lågtryck dra in över Filippinerna med blåst och stora regnmängder, vilket ytterligare kan förvärra situationen.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter