Varm vinter väntas ligga kvar

NYHETER

Nej, för de flesta blir det ingen vit jul.

Det är snarare vår i luften.

Det milda, och regniga, vädret väntas ligga kvar i stora delar av landet över julhelgen.

Först en mild höst. Och på det – än så länge – en lika mild vinter. Just nu beror det på ett lågtryck som parkerat sig över kontinenten.

– Det för med sig sydvästliga vindar av mild luft, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Trots att vi kommit en bra bit in i vintern är den fortfarande mild.

I Sydsverige syns ännu ingen snö och minusgraderna håller sig borta. Även i norr är det betydligt varmare än vanligt – även om det förekommer minusgrader där.

– Lågtrycket för med sig mild luft och då kommer nederbörden som regn istället för snö, i alla fall för de södra delarna av landet, säger Lisa Frost.

Varma vintrar likt den vi upplever i år, hör enligt SMHI till ovanligheterna. Även den variant där vi har upplevt kallare dagar varvat med varmare är ovanlig.

– Det har varit otroliga variationer, vilket är ovanligt. I början av förra veckan hade vi iskyla som hörde till säsongens kallaste dagar – för att dagen efter återgå till ovanligt varmt igen.

"En grön jul"

Det milda vädret väntas ligga kvar för hela landet i åtminstone tio dagar. Det blir plusgrader och regn i söder.

– Vill man ha en vit jul får man ta sig till de norra delarna av landet. Annars kommer resten av landet att uppleva en grön jul med drygt fem plusgrader, säger Lisa Frost.

Julafton och de följande juldagarna väntas det även regn. Lågtrycken avlöser varandra och på SMHI kan man inte se när de avtar.

– Lågtrycken kommer in på löpande band, så det blir en hel del nederbörd närmsta tiden. Tittar vi på vår prognos så är det nederbörd på julafton och det kommande dagarna för de södra delarna av landet, säger Lisa Frost.