Stefan Löfven

Löfven till Kärrtorp för att demonstrera

Av: 

Victor Stenquist

Anette Holmqvist

Sanne Olsson

Hanna Olsson Berg

Matilda Rangborg

NYHETER

S-ledaren: Alla får dra sitt strå till stacken

På söndag arrangerar Linje 17 en ny demonstration för mångfald och mot fascism i Kärrtorp.

Fler än 10 000 personer, varav en lång rad politiker, väntas delta – en av dem är S-ledaren Stefan Löfven.

– Det är så oerhört viktigt för oss i Sverige att visa att vi ska inte ha någon nazism, fascism eller främlingsfientlighet, säger han.

Däremot uteblir statsminister Fredrik Reinfeldt.

I söndags attackerades den antirasistiska demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp, där barnfamiljer och pensionärer deltog, av nazister beväpnade med glasflaskor.

Efteråt lovade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att delta om det skulle bli en ny demonstration på samma tema.

Det blir det, nu på söndag, och Löfven lovar att dyka upp. Han ser det som ett viktigt ställningstagande.

– Vi tolererar inte att demokratiska manifestationer, demonstrationer, utsätts för våld och hot. Då gäller det för oss alla att stå upp och visa att vi är emot detta. Vi visar samtidigt vad vi är för, ett solidariskt samhälle och vi ska stå upp för vår demokrati och vara mycket rädda om den. Då får vi alla dra vårt strå till stacken, säger han till Aftonbladet.

En rad politiska partier deltar

Men Stefan Löfven kommer inte att hålla tal i samband med demonstrationen.

– Nej, det är inte vårt arrangemang, det är Linje 17:s. men jag ska vara där tillsammans med dem. Jag vill väldigt gärna det, säger han.

Även partikollegorna Carin Jämtin och Veronica Palm har meddelat att de ska delta.

Centerpartiet representeras av bland andra Johan Hedin och Fredrick Federley, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson.

– Den urspårade situation som var förra gången gör att det inte går att förhålla sig passiv i det här läget. När våldsamma ger sig på en fredlig demonstration blir det mycket större än att bara vara dem som oftast är ute och demonstrerar, säger han.

– Nu drabbar det vanligt folk i Kärrtorp och de måste få stöd från samtliga partier, att det här inte accepteras.

MP:s språkrör Åsa Romson och partisekreteraren Anders Wallner ska också gå i demonstrationståget.

– Över hela Europa frodas rasistiska och främlingsfientliga partier. Det är viktigare än någonsin att inte bara vara smyg-anti-rasist vid sitt köksbord utan också gå ut, ta ställning och visa att vi anti-rasister är så många fler, säger Anders Wallner.

Åsa Romson uttrycker oro:

– Var är samhället på väg när den typen av hatiska stämningar sprids? Sådana här rörelser kan också  locka ungdomar. Det är viktigt att markera från alla delar av samhället att det inte är den utvecklingen vi vill se i Sverige.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommer att vara på plats i Kärrtorp på söndag, så även den tidigare partiledaren Lars Ohly.

Folkpartiet meddelar att även integrationsminister Erik Ullenhag deltar i demonstrationståget.

Från Kristdemokraterna kommer riksdagsledamoten Désirée Pethrus att vara med.

SD deltar inte

Sverigedemokraterna meddelar att de inte deltar vid demonstrationen.

– Det är uteslutet dels av säkerhetsskäl. Det går en större skara våldsbejakande vänsterextremister i demonstrationståget även denna gång. Så väl AFA som Revolutionära Fronten tillåts delta i Linje 17:s aktiviteter. Det är grupper som ligger bakom många våldsdåd mot vårt parti. Sverigedemokraterna har som princip att inte delta i manifestationer tillsammans med antidemokrater eller andra grupper som inte tar avstånd från våld, säger Martin Kinnunen, press- och kommunikationsansvarig för SD.

– Vi skulle gärna delta i demokratiska manifestationer mot rasism och våld men det är svårt att kombinera detta med denna manifestation.

Moderaterna meddelar att statsminister Fredrik Reinfedlt inte kommer att närvara i Kärrtorp, uppger hans pressekreterare Daniel Valiollahi.

– Som Fredrik Reinfeldt sa till journalister utanför EU-nämnden tidigare så väljer han andra former av engagemang när det gäller motstånd mot främlingsfientlighet och rasism, säger Valiollahi.

Partiet kommer däremot att representeras av försvarsminister Karin Enström, om inget oförutsätt inträffar.

– Vi ser framför oss att vi ska vara med, det ligger i vår plan, säger hennes pressekreterare Henrik Hedberg.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stefan Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Kärrtorp

Fascism

Nazism

Fredrik Reinfeldt

Rasism