Kent Persson (M) ger ut bok

Kent Persson.
Kent Persson.

GÖTEBORG. I dag lanserar Moderaternas partisekreterare Kent Persson en ny bok - där Sveriges framtidsutmaningar målas upp.

”Alla behövs i bygget av ett bättre Sverige” är inspirerad av hans över 100 resor runt om i landet och ska användas i jakten på väljarna.

– Om man inte förstår verkligheten och hur den ser ut är det svårt att hitta rätt lösningar, säger Persson.

Kent Persson, 43, valdes till partisekreterare i april för två år sedan, då han efterträdde Sofia Arkelsten. Sedan dess har han rest runt i landet ett par gånger i veckan för att träffa människor och lyssna på deras berättelser.

En rad av besöken har nedtecknats i den nya boken som presenteras i dag när Moderaterna inleder sitt Sverigemöte. I boken vävs hans egna erfarenheter och utveckling ihop med hans partis.

Växte upp i miljonprogram

Bokens avstamp har Persson tagit i sin egen uppväxt i Örebros miljonprogramsområde Vivalla, mest känt för platsen där tv-serien "Svensson, Svensson" utspelar sig.

– Förmånen att få växa upp i ett område som Vivalla och den mångfald som finns där, det är klart att det har påverkat mig i synen på att Sverige ska vara ett öppet och tolerant land. För mig är det alldeles självklart att alla ska få vara här och att alla behövs, säger Kent Persson.

I boken berättar Persson om sin uppväxt under enkla förhållanden, med en mamma som arbetade som barnskötare och en pappa som plåtslagare.

– Jag klarade skolan sådär men fick en möjlighet att jobba. Sedan dess har jag jobbat mig hårt framåt. Så ser det ut för många i Sverige, även i min generation.

Kent Persson säger att hans resa också är partiets resa, speciellt de tio senaste åren. Han menar att Moderaterna i dag är ett parti för alla.

– De sista tio åren med Nya Moderaterna gjorde att jag kände att jag kom hem, säger han.

Delas ut till medlemmar

I boken visar han egna bilder från sina resor och lyfter fram exempel som han menar speglar Sverige av i dag. Boken ska ges ut i 75 000 exemplar och skickas ut till samtliga medlemmar i partiet och lokalorganisationer ska kunna beställa den för att dela ut den till väljare som vill få en bild av Moderaterna.

– Det kändes angeläget att skriva ihop en bok om min egen berättelse, om min resa både som person och i partipolitiken. Och dessutom att väva ihop det med de här två åren som partisekreterare där jag gjort en bra bit över hundra studiebesök och träffat människor över hela landet, säger Kent Persson.

I boken beskriver han möten med bland andra läraren som med hjälp av hemspråk får sina elever engagerade, paret som startade egen restaurang och företagarna som ger utsatta möjlighet att komma tillbaka.

Men Kent Persson pekar också ut de utmaningar som han anser att landet står inför. Däribland att få in människor som har svårt att få jobb på arbetsmarknaden, att få fram fler kvinnliga chefer och en skola som ger alla elever chansen.

Publisert: