Kraftig jordbävning utanför Chile

En kraftig jordbävning har inträffat utanför Chiles kust.

Skalvet uppmättes till 8,2.

En tsunami har utlösts och människor har lämnat de kustnära städerna.

Minst fem personer har dött.

Skalvet inträffade klockan 20.46, lokal tid.

En tsunami utlöstes och vågor ska ha slagit mot vissa kustnära städer 45 minuter efter att larmet kom, rapporterar CNN.

Skalvet inträffade 83 kilometer nordväst om staden Iquique i norra Chile.

Minst fem döda

Nu har landets president Michelle Bachelet förklarat norra Chile som en katastrofzon, skriver Sky News. Hundratals militärer har kallats till området.

Fler än 900 000 människor i städer längs med hela kusten har evakuerats. Samtidigt har flera mindre jordskred inträffat, vilket försvårat evakueringen i vissa delar av landet.

Minst fem personer har dött, rapporterar AP. Landets inrikesminister Rodrigo Penailillo sa under en presskonferens att offren krossats till döds och drabbats av hjärtattacker.

På grund av händelserna lyckades 300 kvinnliga fångar rymma från ett fängelse i Iquique. Enligt Reuters greps 26 av dem strax efteråt. Specialstyrkor är på plats i staden för att upprätthålla säkerheten och hindra plundring.

UD: inga skadade svenskar

Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) utfärdade en tsunamivarning för hela den latinamerikanska kusten direkt efter skalvet. Men varningen avlystes för flera länder under morgonen, svensk tid. Strax före klockan 12, svensk tid, avblåstes varningen också i Chile, enligt AFP.

Alida Salinas befinner sig i Chiles huvudstad Santiago. Hon har kontakt med vänner och familj i det drabbade området. Familjen följer rapporteringen via tv och radio.

– Min mans dotter befinner sig i Peru, de kände skalvet där också, säger hon.

Enligt svenska Utrikesdepartementet har man inte fått in några rapporter om drabbade svenskar i de mest utsatta områderna i norra Chile.

– Normalt sett är det här ett område där det inte rör sig så många svenskar. Just nu är det ingen turistsäsong, men ambassaden följer utvecklingen, säger Mats Samuelsson vid UD:s pressjour.

Publisert: