Varningen: Håll er inomhus

NYHETER

Demonstrationerna i Thailand fortsätter

1 av 15

Demonstranterna som vill störta regeringen bröt sig in på ett område där premiärminister Yingluck Shinawatra befann sig.

Nu har hon satts i säkerhet.

Allmänheten uppmanas hålla sig inne i natt.

– Det trappas upp hela tiden, säger Jan Källman, Aftonbladets reporter på plats.

I fredags stormade demonstranterna militärens högkvarter i Bangkok och under lördagen fortsatte demonstrationerna mot den sittande regeringen.

Fyra personer har dödats och nära 60 har skadats i det politiska våldet, uppger Bangkok Post. En av de döda är en 21-årig student.

Under söndagen eskalerade våldet.

– Jag vet inte vad som kommer att hända, det trappas upp hela tiden, säger Jan Källman.

Allmänheten varnas

Han fortsätter:

– De demonstranter jag pratat med nu är fast beslutna om att fortsätta till regeringen försvinner.

Thailands regering uppmanar allmänheten i Bangkok att stanna inomhus från klockan 22 söndag kväll till klockan 05 på måndag morgon, skriver Reuters. Varningen framfördes via tv av biträdande premiärminister Pracha Promnok, som inte specificerade om det gäller särskilda delar av staden.

Demonstranter som vill störta Thailands regering tog sig in på området vid polisens sportklubb där premiärminister Yingluck Shinawatra vistades.

Premiärministern har eskorterats i säkerhet, rapporterar Reuters.

Söndagen har av regeringskritikerna utropats som "segerdagen" och runt 30 000 demonstranter ska finnas på minst åtta olika platser i Bangkok.

– Det är ingen enhetlig grupp, men det finns element i de här grupperna som är väldigt våldsamma, säger Jan Källman.

Tårgas mot demonstranterna

På söndagsmorgonen, svensk tid, satte polisen in tårgas och vattenkanoner mot demonstranter utanför regeringsbyggnaden för att stoppa deras försök att forcera sig in till premiärministerns kontor och Bangkokpolisens högkvarter. Polisen skjuter också med gummikulor, enligt AP.

– Vi är alla bröder och systrar. Snälla, försök inte ta er in, skrek en polis i en megafon innan tårgasen sattes in, rapproterar AP.

De regeringsfientliga demonstranterna i Bangkok har tagit också kontroll över tv-stationen Thai PBS, uppger polisen och Thai PBS i ett uttalande.

Våldsamma scener utbröt redan på lördagskvällen när tusentals demonstranter, ledda av universitetsstudenter, försökte blockera ingången till en arena där anhängare, rödskjortorna, till premiärministern skulle hålla ett massmöte, skriver AP.

3 000 soldater har satts in

På lördagskvällen uppmanade ledaren för de så kallade rödskjortorna, anhängare till regeringen, de tiotusentals demonstranterna att avsluta sin aktion.

– För att inte komplicera situationen ytterligare för regeringen har vi beslutat att låta människor återvända hem, sa Thida Thavornseth till demonstranterna som samlats på en idrottsarena i Bangkok.

Närmare 3 000 soldater har satts in för att stärka säkerhetsinsatserna under protesterna, uppger polisen enligt nyhetsbyrån AFP. Truppförstärkningen sker i Bangkok.

– Från i kväll kommer det att finnas soldater ute för att ta hand om säkerheten, sa rikspolisens talesman Piya Utayo i ett tv-sänt uttalande, på lördagen.

Aftonbladets Jan Källman drar paralleller till oroligheterna år 2010 då fler än 90m människor dödades.

– Det är väldigt likt 2010, väldigt skrämmande, säger han.

Svenska Utrikesdepartementet uppmanar svenskar i Bangkok att vara försiktiga och att följa utvecklingen. Läs UD:s uppdaterade information om läget i Bangkok här.