Timbuktu

Rappar om att slå Åkesson gul och blå

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Rapstjärnan Timbuktu sjunger om att dunka SD-ledaren Jimmie Åkesson gul och blå i en ny låt.

Fram till nyligen ingick han i Miljöpartiets arbetsgrupp mot rasism.

– Det är beklagligt att vi fortfarande 2013 inte kommit ifrån den primitiva retoriken att man ska spöa människor, säger Linus Bylund, stabschef hos Åkesson.

Det är i nya låten "Svarta Duvor & Vissna Liljor" som Jason "Timbuktu" Diakité och Sebbe Staxx från Kartellen riktar sin ilska mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Låten har ännu inte kommit ut på marknaden utan framfördes i PSL, SVT:s musiksajt och blogg.

Från februari i år har Jason Diakité ingått i Miljöpartiets arbetsgrupp mot rasism och främlingsfientlighet. Gruppens arbete avslutades när dess slutsatser överlämnades till partistyrelsen i september.

"Inte politikers roll recensera kultur"

I den nya låten rappar Timbuktu om att låta piskan vina och att dunka SD-ledaren Jimmie Åkesson "gul och blå hissa i en flaggstång". I låten rappas också om den uppmärksammade järnrörsskandalen på Kungsgatan i Stockholm.

Textraderna upprör stabschefen hos Åkesson.

– Det är beklagligt att vi fortfarande 2013 inte kommit ifrån den här primitiva retoriken att man ska spöa människor som man inte tycker om, säger Linus Bylund.

Han menar också att han "förutsätter att Miljöpartiet genast avbryter sitt samarbete med Timbuktu efter ett sånt här flagrant brott mot all kutym".

Men enligt Anders Wallner, som är partisekreterare i Miljöpartiet, finns det inte längre något samarbete med artisten.

– Nej, han satt i en arbetsgrupp som blev färdig tidigare i år. Vi är väldigt stolta och glada över den rapport om minskad rasism och främlingsfientlighet som gruppen överlämnade, det påverkas inte av det här, säger partisekreteraren.

– Att han har varit knuten till oss är vi stolta över, han och alla andra gjorde ett bra arbete. I övrigt så är det inte politikers roll att recensera kulturella uttryck, det är upp till andra att bedöma. Men det språk som finns i den här låten hör inte hemma i den partipolitiska debatten. Vi vill ha mindre av hård ton mot politiker.

"Driver med dem"

Aftonbladet söker Jason Diakité för en kommentar. Kartellen-rapparen Sebbe Staxx, som tidigare dömts för olaga hot mot Åkesson efter en tweet, har dock kommenterat frågan på svt.se.

– Jag driver ju med dem, med hela den här grejen och refererar tillbaka till när jag blev dömd för att hotat Jimmie Åkesson. De behöver inte ta det här på allvar, precis på samma sätt som jag inte tar hot från dem på allvar. Hade jag gått och angripit dem med ett järnrör hade det varit en sak, men jag gör det metaforiskt och svarar på deras hotpolitik, säger han till SVT.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Timbuktu

Sverigedemokraterna

Rasism

Miljöpartiet