Har du sett en 300 kg tung främling?

Publicerad:

NYHETER

Ovärderlig staty stulen i Lund

Foto: Bengt Oberger/Wikipedia

Den är två meter hög och väger 300 kilogram.

Och den ser ut som... ja, det är svårt att säga.

Nu är den ovärderliga statyn Främling stulen, skriver Sydsvenskan.

Konstnären Allan Runefelts staty Främling har glatt fysikstudenterna i Lund ända sedan 1956.

Men inte längre.

Under helgen har någon fraktat bort den 300 kilogram tunga mackapären. Och det är ingen billig grej. Bara att tillverka den beräknas kosta närmare en miljon kronor – enligt Konstverket är den ovärderlig.

Ovärderlig = 15 000 hos skrothandlare

Det finns goda skäl för tjuvarna att nu nynna på "Främling, vad döljer du för mig". För om de förstår vad de har fått tag på är högst oklart. Misstanken just nu är att de inte inser värdet och bara snabbt gör sig av med den.

– Tjuvarna kan få ut 10 000 - 15 000 kronor hos en skrothandlare, säger Henrik Orrje, enhetschef på Statens konstråd, till Sydsvenskan.

Eftersom statyn väger 300 kilogram utgår han från att tjuvarna använt en mindre lastbil för att frakta bort den. Han hoppas att någon har sett lastbilen så att de kan få tillbaka statyn.

Staty hittades på veranda

I augusti förra året rapporterade Sydsvenskan om en annan skulpturstöld i Lund. Den gången var det den 175 centimeter höga träskulpturen "Gravid kvinna" som hade försvunnit.

Men då klarnade mysteriet. En kvinna ringde till tidningen och berättade att skulpturen stod i hennes hall. Där hade den stått sedan november 2011 då hennes granne chockats av att statyn – av någon oförklarlig anledning – hade ställts på hennes veranda.

Publicerad: